Helsinki Bizottság: uszításért felfüggesztett börtönt kapott Tomcat

Börtönbüntetésre ítélték uszítás miatt Polgár "Tomcat" Tamást, adta hírül a Magyar Helsinki Bizottság. A Facebook-bejegyzés szerint Tomcat felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

"Börtönbüntetésre ítélték uszítás miatt Tomcatet. A PKKB Balla Judit vezette tanácsa 1 év 2 hónap öt évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki rá" – adta hírül a közösségi oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

A szervezet így fogalmaz a Facebookon: "A blogger (polgári nevén Polgár Tamás) még egy 2009-es blogjegyzésében egyebek mellett ezt írta: 'Olyan légkört kell teremteni Magyarországon, ami a cigányok számára elviselhetetlen. El kell őket nyomni, ki kell szorítani a közéletből, a kultúrából, és mindenféle etnikai jellegű megnyilvánulásukat kíméletlenül elfojtani. Meg kell roppantani a gerincüket. […] Ne sírni tessék, hanem keresni a lehetőséget az ellencsapásra. A ti utcasarkotokon tán nem ácsorog egy drapp galeri? Szedjetek össze húsz embert, menjetek le, és egy szó nélkül verjétek szét őket.'

A feljelentést más emberi jogi szervezetek mellett a Helsinki Bizottság tette meg. A döntés azért is fontos, mert tudomásunk szerint 1999 óta egyetlen alkalommal sem ítéltek el uszítás miatt senkit, vádat is csak elvétve emeltek. Tomcat egykori bejegyzése sok tekintetben emlékeztet Bayer Zsoltnak szombati rasszista írására. A mostani ítélet nem jogerős" – írja a Helsinki Bizottság. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.