Helsinki Bizottság: A kormány valójában nem érdekelt a helyzet rendezésében

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormánynak segítséget kell kérnie az Európai Uniótól a menekültválság kezelésében, mert az utóbbi napok „rögtönzései” világossá tették, hogy ebben a globális ügyben nincs értelme „nemzeti megoldásnak”.
A civil szervezet csütörtöki közleményében azt írta: az elmúlt hónapok történései egyértelműen bizonyították, hogy Magyarország egyedül képtelen kezelni a nehéz helyzetet, amely a tömeges menekülés miatt alakult ki.

Hozzátették: az utóbbi napok „kapkodó, mindent tervszerűséget nélkülöző rögtönzései” – a jogszabályi változtatásoktól a Keleti pályaudvari hatósági akciókig – világossá tették, ebben a globális ügyben nincs értelme „nemzeti megoldásnak”, kísérletezgetésnek.

Ezért a Helsinki bizottság szerint eljött az ideje, hogy a kabinet változtasson eddigi hozzáállásán, amellyel „elfogadhatatlan indokkal” elutasította a felajánlott európai együttműködést és segítséget, és ezzel érvényre juttassa a menekülők tízezreinek emberi jogait.

A szervezet úgy véli: az uniós megoldás elutasítása azoknak az embercsempész-hálózatoknak kedvez, amelyeket a magyar kormány jó okkal meg kíván törni.

A felajánlott segítség elutasítása egyértelmű beismerése annak, hogy a magyar kormány „valójában nem érdekelt a helyzet megnyugtató rendezésében, és éppenséggel maga a krízis fokozódásának egyik okozója” – írták.

A Helsinki bizottság felszólította a kormányt arra, hogy ne utasítsa el az uniós és más tagállami kezdeményezéseket a párbeszédre, haladéktalanul és a valóságnak megfelelően összegezze, mely területeken a legsúlyosabb a helyzet, maga kérjen segítséget az uniótól és szerveitől, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától, hogy elhárítható legyen a küszöbönálló humanitárius katasztrófa, álljon el azoktól a törvényi változtatásoktól, amelyek „az alkotmányossági követelményeket felrúgva” vezetnek be széles körben jogkorlátozást, és „tranzitzóna” címén „börtöntáborrá változtatnák a déli határszakaszt”, valamint segítse a civil szervezetek és önkéntesek áldozatos munkáját.

Szerintük enélkül a magyar menekültügyi rendszer „a teljes összeomlást kockáztatja”, ami nem szolgálja sem a menekülők, sem a magyar polgárok érdekeit.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.