Heller Kuminnak: Mintha papagájok beszélnének

Negyven évvel ezelőtt vontak felelősségre azért, mert burzsoá sajtónak, méghozzá ellenforradalmárokkal együtt adtam nyilatkozatot. Az óra körben jár - így kezdi a Kumin Ferencnek írt válaszát Heller Ágnes. A levelet a Népszava közli.

Kumin Ferenc még tőle is szokatlanul erős kirohanást intézett a svéd állami tévé ellen, mely a magyarországi politikai helyzetről sugárzott fél órás filmet. Ebben megszólal - többek között - Heller Ágnes is. A filozófus most levélben válaszolt Kumin Ferenc ellene felhozott vádjaira.

Mindenütt, minden fórumon a saját véleményemet mondom, nem kérdezem, kikkel együtt, s azt sem, hogy kiknek. Ha érdekli őket a véleményem, kifejtem - írja a filozófus Kumin Ferencnek. Hozzáteszi: Ugyanúgy beszélne ma is a jelenlegi hazai politikáról és irányítóiról a Kossuth rádióban vagy az egy állami tévé csatornán, ahogy a svéd vagy más televízióknak tette.

- De miután a nagy hazai sajtószabadság következtében nevem csak rágalmak keretében merül fel az állami médiumokban és jobboldali sajtóban, erre mindeddig nem nyílt alkalmam - fogalmaz.

Heller Ágnes nem tételezi fel, hogy Kumin Ferenc azt hinné, hogy "mindhárom legmagasabb közjogi funkciót azért töltik be ifjúkori barátok, mert hosszú tanakodás után, mindenkit figyelembe véve a Parlament pártjai nem találtak náluk alkalmasabb jelölteket, s nem azért, mert a miniszterelnök jelölte ki mind a Parlament elnökét, mind az államelnököt, és a Parlament szavazógépezete döntését természetesen melegen támogatta."

- A jelenlegi politika vezérlő ideológiájáról mondottakat nem idéztem, csak összefoglaltam - hangsúlyozza Heller. 

Heller Ágnes szerint a magyar állami hírműsorokban "még a szavak és mondatok is ugyanúgy ismétlődnek, mintha papagájok beszélnének."

A teljes levél a nepszava.hu oldalon olvasható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.