Heller Ágnes: Csak egy gyenge kormány fél tucatnyi filozófustól

A minapi rövid hír szerint bűncselekmény hiányában megszüntette a filozófuspályázatok ügyében indított egyik nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya. Heller Ágnes filozófus úgy kommentálta a feljelentő Budai Gyula kormánybiztos tévedését, hogy vele sem közölték, mely ügyben szűnt meg a nyomozás.

Bő egy évvel ezelőtt címlapokon hozta a jobboldali sajtó, hogy néhány magyar filozófus talicskán tolja haza a(z azóta megszüntetett) Filozófiai Intézetből a pályázatokon kapott százmilliókat, természetesen magáncélra - írja a stop.hu. A fideszes Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentése nyomán indított nyomozás egyik ügyében szüntette most meg bűncselekmény hiányában a nyomozást a BRFK. A hír nem került címlapra az említett sajtóorgánumokban.

- Nemcsak rövid a hír, de egyetlen érintettel sem közölték, hogy mely ügyben szűnt meg a nyomozás. Úgy látszik, a nyilvánosan indított vizsgálatokat titokban szüntetik meg - reagál a helyzetre Heller Ágnes filozófus. Mint a professzor mondja, a tavalyi év elején ellenük indított lejárató hadjáratot nem lehet jóvátenni. - Több mint egy éven keresztül adtak elő tényként légből kapott információkat, amelyre alapozva meghurcolták a nevünket, azt a hitet keltve az emberekben, hogy tolvajok vagyunk - teszi hozzá.

Heller szerint borzasztó sokat ártott a meggyanúsított filozófusok reputációjának a rágalomhadjárat, de ártott a filozófiának is a tudományág iránti tisztelet és megértés csorbítása. Ugyanakkor volt egy fordított hatása is az itthoni meghurcoltatásnak, mivel a világ filozófusainak szolidaritásával is találkoztak az érintettek. A professzor úgy látja: végeredményben a magyar kormányt feketítette be a világ szemében a filozófusok elleni hajsza.

- Csak egy gyenge kormány fél tucatnyi filozófustól, vagy épp egy helyi frekvencián műsort sugárzó rádiótól - utalt a Klubrádió elhallgattatásán ügyködő kormányzati lépésekre is Heller Ágnes, majd hasonlattal folytatta: - A hatalom mostani birtokosai gólyalábakon állnak, ezért félnek attól, hogy egy kis szél pár kritikai mondat formájában elfújja őket. Erős kormány széles társadalmi alapokra épít.

A filozófus szerint a kormánynak a sajtóján keresztül nyilvánosságra kellene hoznia a filozófusok rehabilitációját éppúgy, ahogy azt besározásukkor tették. Erre egyelőre várni kell.

Heller úgy véli, a jelenleg széthúzó demokratikus ellenzék összefogására lenne szükség a mostani hatalmi helyzet és a nyomában járó közállapotok megváltoztatásához. A filozófus leginkább egy újonnan szerveződő liberális-konzervatív pártban látná az elmozdulás biztosítékát, amire óriási szüksége lenne az országnak.

2014 a mellény újragombolásáról fog szólni

Heller Ágnes

A professzor vélelmezi, hogy a Fideszben is számos demokrata gondolkodású ember található, akiknek nem tetszenek a kormány döntései, de úgy tartják: Orbánék módszerei még mindig kevesebb kárt okoznak, mintha egy szocialista kabinet lépne a helyükre. Legelőször is ennek a gondolkodásnak kellene megváltoznia a filozófus szerint. - Deák Ferenctől származik a mondás: a rosszul gombolt mellényt ki kell gombolni. 2014 a mellény kigombolásáról és újragombolásáról kell, hogy szóljon. Én látok erre esélyt - zárja a beszélgetést derűlátóan Heller Ágnes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.