Hegesztéssel titkosították Újpalotán a szavazatokat

Rejtélyes dolog történt a főváros 15. kerületében. Újpalotán hétfőn délután a 71 szavazókörből a Polgármesteri Hivatalba szállították az összes szavazólapot, a jegyzőkönyveket és a választás dokumentumait, majd Juhászné dr. Baráth Márta jegyző, a helyi választási iroda vezetője utasítására délután öt körül lehegesztették annak a helyiségnek az ajtaját, ahová a papírokat elhelyezték.
Az Index megkapta azt a fotót, amelyen épp zajlik a hegesztés. Mi szerdán csupán megnézni szerettük volna az ajtót, ám nem kaptunk rá lehetőséget. A hivatalos tájékoztatás szerint biztonsági okból született meg az egyedül álló döntés. Ilyenre eddig a demokratikus választások történetében nem került sor.

- Az a legérdekesebb az egészben - felelte érdeklődésünkre Móricz Eszter, a kormányváltók jelöltje -, hogy hétfőn délután bent voltam a jegyző asszonynál, hegesztésről szó sem volt. Hazamentem, és öt óra után hallottam a hírekben, hogy mi történt. Nagyon meglepődtem azon a kombináción, hogy rajtunk múlna a kétharmad. Sokkal inkább valószínű, hogy a Kunhalmi Ágnes-féle körzetben dől el, ahol jelenleg 22 szavazat a különbség.

Rögtön elkezdődtek a találgatások. A körzetben hallatlanul szoros eredmény született vasárnap, a fideszes jelölt, László Tamás fideszes polgármester áll az élen 18 446 szavazattal (37.78 százalék), őt követi a kormányváltók jelöltje, az MSZP-s Móricz Eszter 18 193 szavazattal (37.26 százalék). Mindössze 253 voks a differencia, és még nincs végeredmény, mert a külképviseletektől beérkező szavazatokat és az átjelentkezők voksait szombatig számolják össze. Mégpedig úgy, hogy a számlálásból kihagyott 51-es lakossági szavazókör szavazataival keverik össze a máshonnan érkező voksokat. A 253 szavazatnyi differencia nem számít soknak, szombatig még 1800-at kell szortírozni.

A polgármesteri hivatalban biztonsági okokkal indokolták a szavazatok őrzésének sajátos módját. Arról, hogy a lezárt ajtót meg sem lehet nézni, a jegyző asszony döntött. A rejtély ezzel tovább fokozódott, nem győzik elhárítani a sajtó érdeklődését. Mindenki tudni szeretné, mi történt, mi történhetett, hogy ennyire veszélyes lett a polgármesteri hivatalban eleve őrzött irattár biztonsága.

Értesüléseink szerint a fideszes választási delegált javaslata volt a hegesztés. De Móricz Eszter is azt kérdezte: miért hétfőn hegesztettek, majdnem huszonnégy órával a választás lezárása után? Ha olyan nagy veszlélyben voltak a szavazatok, miért nem zárták le őket hét lakattal vasárnap este?

- A rokonaim, ismerőseim New York-ból jelezték, figyeljem az eredményeket, mert rám szavaztak - mondta a kampányőrület után felszabadultan Móricz Eszter, aki fővárosi képviselőként otthonosan mozog a politika színpadán. - Hat szavazatom Amerikából biztos lesz - tette hozzá. - Szombat délelőtt lesz urnabontás, akkor ki fog derülni, mi volt az ijedség oka.

A képviselőjelölt elmondta, hogy szokatlanul jó eredményében megmutatkozik becsületes munkája és nyitottsága. A gyógyszeriparban minőségbiztosítással foglalkozó hölgy ("Van becsületes munkám is!") arról is beszámolt, megvan az eredménye annak, hogy négy éve folyamatosan járja a kerület utcáit, télen, nyáron "kitelepült", akkor is, amikor mások javában nyaraltak.

- Az nem kifejezés, hogy mennyire a Fidesznek lejtett a kerületben is a pálya - mondta Móricz Eszter. - Vasárnap reggel például azért küzdöttem, hogy beengedjék a delegáltjainkat a szavazókörökbe. Később azt jelezték az embereink, hogy mindent a fideszes delegáltak akarnak intézni. Két körzetben újraszámolást kezdeményeztünk, mert gyanúsan sok az érvénytelen szavazat. A két-két fideszes delegált mellett ott volt mindenhol a jobbikos, így hárman simán leszavazták a két-két kormányváltó embert. A panaszokat sokszor adminisztrációs okokra hivatkozva utasították el. Ki volt adva nekik, hogy ne legyen probléma. Nem is lett, ezért most azt lehet mondani, hogy milyen nyugodt, zavartalan légkörben zajlottak a választások.

A kormányváltó jelölt szavait támasztják alá azok a történetek, amelyeket a polgármesteri hivatal környékén élők meséltek. Vasárnap reggel például egy fideszes képviselőt láttak tüsténkedni, amint a polgármesteri hivatal magas rangú tisztségviselőjének társaságában ragasztották le az ellenfél arcképét. Amikor a lakók rájuk szóltak (hajnalban!), visszaparancsolták őket az ágyba. Keringnek történetek kukából visszavett szavazólapokról, pénteken este beérkezett szavazatokról (?), és olyan szavazókörről is, amelyben rejtélyes módon pont annyi az érvénytelen szavazat, mint amennyivel a fideszes jelölt vezet.

Bárhogy is történt, szomaton este meglesz a végeredmény. De arra, hogy mitől ijedt meg annyira a fideszes delegált Újpalotán, hogy végül hegesztőt hívattak a zárhoz, közel sem biztos, hogy fény derül.

Kunhalmi körzetén múlik a kétharmad

Az újpalotainál is szorosabb az eredmény a budapesti 15. választókerületben (ahol Simon Gábor volt az eredeti jelölt). Itt a Fidesz-KDNP-s Kucsák László és a Kormányváltók színeiben induló Kunhalmi Ágnes között 22 szavazatnyi a különbség. Az MSZP választási stábja ennek a körzetnek a megnyerését valószínűbbnek tartja, mint az újpalotait. Kucsákra 20104-en szavaztak (37.61 százalék), Kunhalmi 20082 voksot kapott (37.57).

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.