Háztartási eszközöket kapnak a nevelőszülők

Az akció első ütemében 134 mosógépet, 47 hűtőszekrényt, 34 mosogatógépet, 21 porszívót és 21 mikrohullámú sütőt osztanak szét.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) keretében ellátott és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) gondoskodásában lévő gyermekek, illetve nevelőszülők és családok számára kiírtak egy pályázatot 89 millió forint értékben, amelyből olyan eszközök megvásárlását támogatják és adnak át, amelyek a mindennapjaikat segíthetik – jelentette be sajtótájékoztatóján Soltész Miklós, az Emmi szociális és családügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Az akció első ütemében 134 mosógépet, 47 hűtőszekrényt, 34 mosogatógépet, 21 porszívót és 21 mikrohullámú sütőt osztanak szét.

1239 család kap ezekből. Az eszközök egy részét már karácsony előtt át tudják adni,  a többit januártól kaphatják meg – tette hozzá az államtitkár.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy nevelőszülőként sérült, állami gondoskodásban lévő gyermekeket felvállalni és őket segíteni hatalmas öröm és felelősség.

Pitzné Hinczinger Mónika, az SZGYF Pest megyei kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy a főigazgatóság fenntartásában lévő gyermekvédelmi szakellátási rendszerben országosan 18 ezer 723 gyerek és fiatal felnőtt él. 63 százalékuk nevelőszülőknél, a többiek gyermekotthonban, illetve ápolást biztosító szociális otthonokban.

Év eleje óta az állami fenntartású hálózatokban, több mint 200 fővel nőtt a nevelőszülőknél elhelyezettek száma, ezt a megyei kirendeltségek csaknem 350 fővel tervezik emelni jövő januártól – tette hozzá.

A gyermekvédelmi törvény alapján jövő januártól elsődlegessé válik a nevelőcsaládban történő elhelyezés. A jelenleg gyermekotthonban élő csaknem 2430 12 évnél fiatalabb gyermek fokozatosan, 3 év alatt kerül nevelőszülőkhöz, elsőként a 3 évnél fiatalabb gyermekek.

Ugyancsak 2014. január elsejétől bevezetik a nevelőszülők és helyettes szülők számára az új, egységes foglalkoztatási jogviszonyt. Ezzel 5750 nevelőszülő jut havi jövedelemhez, amely nyugdíjjogosultságot is jelent. Közülük jelenleg több mint 3 ezren semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkeznek - olvasható a tájékoztatón kiosztott sajtóanyagban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.