Tovább küzd a 'kiskunmajsai terminátor'

Hajlandó osztozni az emberi jogi küzdelmek meggyilkolt vagy bebörtönzött mártírjainak sorsában a „kiskunmajsai terminátor" - azaz Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat és a választásokon újra elinduló romapárt elnöke. Egyébként pedig ártatlannak vallja magát.

Házkutatást tartottak múlt hét pénteken a Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és MCF Roma Összefogás Párt több irodájában, Budapesten és Kiskunmajsán. Az akció amerikai kalandfilmeket idézett - elevenítette fel az eseményeket az OCÖ székházában rendezett tájékoztatón ifjabb Bogdán János szóvivő.

A történtek óta Kolompárról azt mondják, hogy „ő a magyar politikai közélet kiskunmajsai terminátora" - csillantotta meg humorát ifjabb Bogdán, és egyúttal arról biztosította az egybegyűlteket, hogy a cigánypárt nem fog meghátrálni. A választási szövetség reményében a romák tárgyalásokat folytatnak úgynevezett kis pártokkal, bizonyítva, hogy „van cigány-magyar együttműködés". Ennek igazolására a tájékoztatón részt vett a pártigazgatói tisztséget betöltő Dózsa István is, aki nem cigányként a minap igazolt át a monoki polgármester által gründolt pártból a roma összefogásba.

Kolompár Orbán furcsának találta, hogy a reggeli órákban tartott házkutatás kezdetére az egyik jobboldali televízió stábja is megérkezett. Megjegyezte, hogy a számvevőszék korábban elmarasztaló megállapításokat tett arról az időszakról, amikor a Fideszhez köthető Farkas Flórián volt az OCÖ elnöke - eljárás viszont nem indult. Kolompár állította: jelen esetben „valaki fizetett valakinek, hogy tegyen feljelentést". Minderről bővebb információi is vannak, ám ezeket majd csak később kívánja nyilvánosságra hozni. A maga részéről mindenesetre bízik az igazságszolgáltatásban, és reméli, nem Farkas Flórián előtt akarják eltakarítani a politikai terepet.

Az MSZP-nek és a Fidesznek is át kell gondolnia ígéreteit. Úgy tűnik - mondta Kolompár -, hogy a romák ügyét „nem politikai, hanem nemzetbiztonsági kérdésként" kezelik, és „ez így van már 1956 óta". Keményen bírálta a jobboldali médiát is (konkrétan: Hír TV, ECHO TV, Magyar Nemzet), amiért „alájátszik a szélsőségeknek".

A házkutatás ugyanakkor csak egy epizód a történetben: az OCÖ és a romapárt vezetőjével szemben három további ügyben már bírósági eljárás folyik különféle gazdasági bűncselekmények elkövetésének vádjával. Kolompár ártatlannak vallja magát. Kérdésünkre közölte, hogy adminisztratív tévedések előfordulhattak, bűncselekményt azonban nem követett el: nem sikkasztott és nem vitt haza pénzt.

Többször is utalt rá, hogy szerinte politikai lejárató kampány zajlik a roma összefogás ellen. Csak éppen nem teljesen világos, miért lenne ennyire fontos szereplő egy olyan a párt, amelyik az uniós és a legutóbbi parlamenti választáson elenyészően kevés szavazatot szerzett, az egy százaléktól is jócskán elmaradt. Kolompár válasza: új helyzet van, sokan nem akarják se a jobb-, se a baloldalt támogatni. Pártja így boríthatja a papírformát. Az OCÖ elnöke példaként a meggyilkolt Martin Luther Kinget, a bebörtönzött Mahatma Gandhit és Nelson Mandelát említette, mondván, hogy más módszerekkel, de őket is a politika készítette ki. Kolompár érzékeltette, hogy kész áldozatot hozni: „sok mártírja van az emberi jogi harcnak, lehet, hogy mi is erre a sorsra jutunk".

 

Házkutatást tartottak 2010 január 15-én az OCÖ több irodájában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.