Házkutatás a nemzetvédelmi egyetem rektoránál

Jelenleg is tart a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatása Szabó János, a nemzetvédelmi egyetem rektorának irodájában, az intézmény bejáratát katonai kordonnal, teherautókkal és fekete fóliákkal hermetikusan elzárták a sajtó elől.

Az MTI több forrásból és helyszíni információ alapján úgy értesült, hogy még mindig tart a házkutatás a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti épületében, Szabó János rektor irodájában. Az intézmény bejárata előtt mintegy kéttucatnyi újságíró, fotós és operatőr várakozik, de sem a kiérkező diákoktól, sem tanároktól, illetve katonai egyenruhát viselő emberektől nem kaptak konkrét információt, hogy mi zajlik az intézmény területén.

Katonák autóbuszokkal takarják el a bejáratot az egyetem területén. Házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának irodájában
Budapest, 2010. február 16. Katonák autóbuszokkal takarják el a bejáratot az egyetem területén. Házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának irodájában. MTI Fotó: Illyés Tibor

A nemzetvédelmi egyetem központi épületének bejárata elé autóbuszok és teherautók sorakoztak fel, amelyek eltakarják a bejáratot; időközben terepszínű katonai ruhát viselő emberek fekete színű fóliából mintegy négy méter magasságban paravánt emeltek, hogy így takarják el a fotósok és operatőrök elől az egyetem főbejáratát.

Sajtóinformációk szerint az egyetem rektora még mindig az épületben van. Az utcáról az intézmény területére belátva sem rendőrségi autót, sem rendőr egyenruhát viselő embereket nem látni.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya befolyással üzérkedés bűntette miatt indult eljárásban tartott kedden több helyen házkutatást, az egyiket a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori helyiségeiben. A házkutatásokat követően több személyt gyanúsítottként hallgattak ki befolyással üzérkedés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - közölte a rendőrség, de "az eljárás sikerességének érdekében az ügyről mást egyelőre az iroda nem kíván közölni".

Előzőleg a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának irodájában. A tárcát arról tájékoztatta az NNI, hogy az ügy nincs összefüggésben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Honvédelmi Minisztériummal sem.

A honvédelmi tárcát arról tájékoztatta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), hogy az ügy nincs összefüggésben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Honvédelmi Minisztériummal sem. A házkutatásról az NNI tájékoztatta a szaktárcát.

A Lánchíd rádió úgy tudja, hogy évekkel ezelőtt ugyanaz a cég újította fel a nemzetvédelmi egyetem közmű-, csatorna- és távfűtővezeték-hálózatát, amelyik a BKV-ügyekben is érintett lehet.

Ezt azonban a Honvédelmi Minisztérium nem sokkal ezelőtt közleményben cáfolta, hozzátéve: a nemzetvédelmi egyetemen folytatott házkutatás nincs összefüggésben akár a BKV-nál folyó nyomozással, felújítási vagy ingatlanértékesítéssel. A szaktárca egyben cáfolja azt is, hogy a házkutatás kapcsán bárkit őrizetbe vettek volna a HM-ben.

"A Honvédelmi Minisztérium felkéri a Nemzeti Nyomozó Irodát, hogy mihamarabb adjon nyilvános tájékoztatást a ZMNE-n tartott házkutatás okáról, a feltételezett bűncselekményről, a felesleges találgatások elkerülése érdekében" - áll a tárca közleményében.

A hirado.hu értesülése szerint azért tartottak házkutatást a rektori helyiségekben, mert Szabó János egy kitalált történettel próbált meg rávenni egy nemzetközi csomagküldő céget, hogy az általa javasolt biztonsági szolgálattal kössön szerződést. A portál úgy tudja: a rektor azzal a kitalált történettel kereste meg a céget, hogy "a rendőrség nyomoz ellenük, mert egyes alkalmazottaik fegyvereket és kábítószert is szállítanak, de ő el tudja intézni, hogy a cég ebbe ne bukjon bele".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.