Házi őrizetben a volt nyíregyházi holdingvezér

Előzetesből házi őrizetbe került K. Zoltán Tamás, a nyíregyházi Egészségügyi Holding volt vezérigazgatója. Mivel a munkaviszonya megszűnt, a törvényszék szerint egykori munkahelyén már nem áll fönn a befolyásolás veszélye.

A Nyíregyházi Törvényszék ma megszüntette a nyíregyházi Egészségügyi Holding volt vezérigazgatójának, K. Zoltán Tamásnak az előzetes letartóztatását, és elrendelte a hűtlen kezeléssel gyanúsított férfi házi őrizetét június negyedikéig – közölte lapunkkal Nyakó Zsuzsanna elnökhelyettes, a törvényszék szóvivője. A Debrecenben élő volt vezérigazgató a lakását nem hagyhatja el.

Mint beszámoltunk róla: a gyanúsítás szerint a volt vezérigazgató a szabolcsi kórházakat tömörítő holding nevében 2009-ben egyéves szerződést kötött egy kft.-vel egy számítógépes program használatára. A cégnek egy év alatt 7,7 millió forintot fizettek a program használatáért, majd 2011 áprilisában a holding közbeszerzési eljárást hirdetett a szóban forgó program megvételére.

A közbeszerzést a szoftvert már korábban használatba adó cég nyerte meg, és a kifizetett 7,7 millió forinton túl további 30 millió forintot kapott. A nyomozás tárgyát képezi az a gyógyszerelő rendszer beszerzésére hirdetett közbeszerzés is, amelynek feltételeit úgy határozták meg, hogy azokat csak egy bizonyos cég tudta teljesíteni. A szerződés egyébként előnytelen volt a holding számára, hiszen az automatákért a társaság úgy fizetett volna ki több mint 700 millió forintot, hogy azok nem is kerültek volna a tulajdonába.

K. Zoltán Tamás a nyomozás jelenlegi állása szerint megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy a holding vezérigazgatójaként 2009. október 1-től megbízási szerződéssel egyéni vállalkozóként foglalkoztatott egy személyi asszisztenst, havi 250 ezer forint díjazás ellenében, de ugyanezt a személyt 2010. augusztus 1-től ugyanerre a munkára munkaszerződéssel is alkalmazta. Így a személyi asszisztens – miközben a korábbi megbízási díjat megkapta – fölvette a munkabérét alkalmazottként is. Így több mint egymilliót fizethettek ki neki jogtalanul.

A házi őrizet elrendelésével kapcsolatban Nyakó Zsuzsanna szóvivő elmondta: a Nyíregyházi Törvényszék szerint
helyesen állapította meg a nyomozási bíró, hogy K. Zoltán Tamással szemben a jelentős tárgyi súlyú, több szálon futó, vagyon elleni bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja változatlanul megállapítható. De – miután a gyanúsított munkaviszonya időközben megszűnt – csökkent a lehetősége annak, hogy a volt vezérigazgató az egykori munkahelyén a nyomozást megpróbálná befolyásolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.