Hazavágta a bizalmat a botránysorozat

Megingott az általános pénzügyi bizalom a bankmonitor.hu felmérése szerint.
A honlap 1100 embert kérdezett meg a brókerbotrány hatásairól, akiknek a kétharmada felsőfokú végzettséggel rendelkezik, 85 százaléknak pedig van megtakarítása. A válaszadók 42 százaléka azt mondta: erősen megingott a bizalma a bankokban és a pénzügyi szolgáltatókban, míg 18 százalék a brókercégekbe vetett bizalmát vesztette el, de a bankoknak hisz. Mindössze 14 százalék válaszolta azt, hogy csak a rosszul működő brókercégek mentek tönkre, a jó szolgáltatók továbbra is stabilak. És csak 26 százalék látja úgy: a befektetőknek kellett volna körültekintőbbnek lenniük abban, hová fektetik a pénzüket.

Igaz, mindebből keveseknél következett azonnali cselekvés: csak 8 százalék váltott pénzügyi szolgáltatót a botrány miatt. Egyharmaduk brókercégtől bankhoz vitte a pénzét, egyötödük még a bankból is kivette.

Egyre inkább felértékelődnek a külföldi bankok. A megkérdezettek 56 százaléka bízik a nagy, külföldi tulajdonú pénzintézetekben, 43 százalékuk pedig a külföldi bankokban. A nagy magyar bankokat és az államkincstárat is csak a válaszadók egyharmada említette arra a kérdésre: Melyik pénzügyi szolgáltatóban bízik meg annyira, hogy pénzt helyezne el nála?

Az állami tulajdonú bankokban még kevesebben bíznak meg: minden ötödik ember, egy százalékkal több, mint ahányan a banki tulajdonú brókercégeknek hisznek. A független nagy biztosítókat 11, a kisebbeket viszont csak 2 százalék ítéli megbízhatónak, a kisebb bankokat pedig még ennél is kevesebben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.