Hazahozták a tüdőátültetést Bécsből

Már a jövő évben megtörténhet az első hazai tüdőtranszplantáció a Semmelweis Egyetem Országos Onkológiai Intézetben működő Mellkassebészeti tanszékén – derült ki a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. A speciális műtő felszereléséhez 900 millió forintot biztosít a kormány.

A hazai egészségügyi intézmények 24 éve készülnek a tüdőtranszplantációra. A feladatra 14 évvel ezelőtt még az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetet (OKTPI) jelölte ki a kormányzat. Ez az intézet azonban hiába küldte munkatársait Torontóba, Bécsbe, hogy megtanulják a műtéti technikát, mert a különböző kormányok struktúraátalakító terveibe ez a fejlesztés soha nem került bele.

Olyannyira nem, hogy a transzplantációs sebészeti eljárásokban a külföldi tapasztalatokat megszerző, az ilyen műtéti eljárásokban rutinossá váló orvosok is átszerződtek az Országos Onkológiai Intézetbe, ahol kormányzati ígéret nélkül is létrehozták a mellkassebészeti tanszéket. A feladathoz egy új épületet is kerítettek az onkológiai intézet területén, sebészeik pedig továbbra is szorgalmasan jártak Bécsbe operálni.

A tüdőtranszplantációért a már meglévő szívmotoros műtéti lehetősége okán versenyzett a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, valamint a Kútvölgyi Klinikai Tömb is. Az idén január közepén megjelent jogszabály egyértelműen megjelölte a Semmelweis Egyetemet mint a tüdőtranszplantáció elvégzésére kijelölt intézményt, és húszmillió forintban meghatározta az egy-egy beavatkozásra költhető egészségbiztosítási finanszírozási összeget is. (A Bécsben végzett beavatkozásokért 26 millió forintot fizet a hazai egészségbiztosító.) A projekt indulásához azonban mindeddig hiányzott a most biztosított kilencszázmillió forint.

Most a pénz megvan. Így a tervek szerint a jövő év első negyedében már megtörténhet az első hazai tüdőátültetés. Rényi-Vámos Ferenc főorvos, aki eddig Bécsben végzett hasonló műtéteket, a kormányszóvivői tájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Budapesten a bécsivel megegyező feltételek jöttek létre. Idén húsz magyar ember kapott új tüdőt, reményei szerint jövőre már legalább negyven hazai beteg életét tudják megmenteni tüdőátültetéssel – mondta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.