„Hazafias szívás”

Szállj, szállj sólyom szárnyán! - bömbölt a hangszórókból, amikor néhány perccel hat óra előtt megérkeztünk a Kossuth térre, a soros tüntetés helyszínére. Néhány százan jöttek össze, pedig a playlist összeállítója egyre erősebbeket üzent a dalokkal: a Republic felvétele például azt ígérte, mi ott leszünk a barikádokon.

Az Ország Gyűlése Mozgalom eseményén aztán gyorsan felhangzott az Orbán, takarodj!

Az első szónok ráadásul közölte: a felcsúti Führer kiírta magát Európából. Ez után külön köszöntötte a Demokratikus Koalíció és a Szolidaritás zászlaját, s jelezte, minden demokrata-szervezet lobogóját szívesen látják. Azaz első körben elhatárolódott azoktól a civilektől, akik nem kérnek saját demonstrációikon a pártok emblémáiból.

Pár százan gyűltek össze
Pár százan gyűltek össze
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Kiemelte: a mozgalom téren felállított sátrában 156 napja "őrzik a demokrácia lángját". Ha tényleg láng a tiltakozás e formája, akkor Gulyás Gergely hamarosan slaggá alakulhat: a fideszes politikus lapunknak adott interjújában közölte, hogy módosíthatják a gyülekezési törvényt, mert a permanens "sátrazást" a joggal való visszaélésnek tartja.

Mindenesetre a Tuareg művésznevű rétor a hosszú, de legalább kevéssé tartalmas beszéd végén felolvasta Kész Zoltán levelét. A veszprémi időközi választáson ellenzéki pártok támogatásával induló civil jelölt szövege közönségsikert aratott. Aztán több szónok következett.

E produkciók kulcsszavai a következők voltak: Európa, Európa, Európa, fasizmus, fasizmus, diktátor, fasizmus, útdíj. A beszélők egyike bejelentette: levelet írnak Angela Merkel német kancellárnak, hogy tudassák, az unióban akarnak maradni. E levelet szignálhatták is a jelenlévők.

A fénypont viszont az volt, amikor az egyik felszólaló kissé váratlanul abbahagyta attrakcióját, mert fölszóltak neki, hogy túl hosszú. Ez után távozott Bokros Lajos, aki föltűnt a nézők között.

Aztán zárásként felvázolták a "Tavaszi vihar" akciótervet, melynek célja Orbán megbuktatása. Március 15-re például lefoglalták a komplett Kossuth teret. Arról is értesültünk, a szombati esemény csak az első "széllökés" volt, de lesz még itt "tornádó" is. Arról nem szólva, ha lesz átmeneti kormány Orbán távozása után, akkor az a fideszes örökség miatt "a nemzetért vállalt hazafias szívást" vállalja.

Ennek tagjait százezer ember választja majd. Hanggal. Az eredményt decibelmérővel állapítanák meg. E javaslat elhangzásakor a tudósítást befejeztük. Elvégre nem a tréfarovat delegált a rendezvényre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.