Havi félmilliós fizetésért bonyolítanak

Minden érintett számára nyereséges a fővárosi csatornaépítést felügyelő cég.

Küszöbön a fővárosi önkormányzati cégek államosítása. Akad, amelyiktől – jelentős veszteségtermelése miatt – örömest megválik a városvezetés, de az ENVIRODUNA Beruházás Előkészítő Kft. nem tartozik ezek közé: e vállalkozás nyereséges. Tavaly 44 millió forint adózás előtti eredményt produkált, az idén mérsékelt bizakodással 23,6 millió forintot várnak.

Igaz, a képet kissé árnyalja, hogy a társaság fő bevételi forrása maga a fővárosi önkormányzat, amely a megnövekedett feladatokra tekintettel tavaly 151 millióval emelte meg a cég tőkéjét, a szolgáltatásokért pedig 625 millió forintot fizetett – részben uniós forrásokból. Az idén 645 milliós bevételben bízik a cég.

A kiadások zömét a bérek és az egyéb juttatások teszik ki. Tavaly ez 425 millióra rúgott, az idén 453 milliót terveznek erre a célra. A cég üzleti terve szerint a 39 alkalmazottra havonta fejenként 973 ezer forintot költenek. Ez a járulékok levonása után mintegy 500 ezer forintos nettó fizetést jelent átlagosan. Bérfejlesztést a „bérek viszonylag magas átlagszintje miatt” nem terveznek, viszont a feladatok növekedése miatt felvesznek még hat embert.

A cég munkájának javát három feladatkör teszi ki. Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő céget eredetileg a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep (BKSZT) és kapcsolódó létesítményei” úgynevezett Élő Duna projektmenedzseri feladataira hozták létre, amelyből bizonyos feladatokat ma is ők látnak el. Új feladatként kapták meg a római-parti védmű építésének előkészítését.

Ez jelenleg a tervezés, engedélyezés szakaszában tart, ami a tervező feladata. Az ENVIRO-DUNA-val kötött projektbonyolítói szerződést májusban hosszabbította meg az önkormányzat.

A fentieken kívül ez a cég látja el a Budapest komplex integrált szennyvízelvezetési (BKISZ) projekt ideiglenes PIU–FIDIC-mérnöki teendőit. Mindkettő műszaki ellenőri tevékenységet takar. A FIDIC-mérnöki feladatokra időközben tendert írt ki a BKISZ ideiglenes bizottsága. Amint arról szombati számunkban beszámoltunk, az első pályázat sikertelenül zárult, a bizottság új tender kiírásáról döntött, ami hónapokig húzódhat. A műszaki ellenőrzés továbbra is az ENVIRO-DUNA-nál marad, erre veszik fel a hat új embert. Az ellenőrzés fontos, különös tekintettel az uniós elszámolásra. A főváros csatornahálózatának 240 kilométeres bővítését célzó, 34,1 milliárdos összköltségű projekthez 27,6 milliárd támogatást ad az unió.

A tavaly szeptemberben kezdett és 2015-ben záruló program lebonyolítását a szintén önkormányzati tulajdonban lévő Budapest–Budaörs Szennyvízelvezetési Beruházó Önkormányzati Társulásra bízták. Elnöke Orbán Gyöngyi, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője, aki eme tisztsége mellett a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. felügyelőbizottsági elnöke. Az ENVIRODUNA Zrt. korábbi felügyelőbizottsági elnöke – a Fővárosi Vízművek fejlesztési főtanácsadója – dr. Paksi Piroska, a BKISZ-projektet városvezetői szinten felügyelő Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes felesége.

Paksi Piroskát egyébként Zsolnai József fővárosi közbiztonsági tanácsnok váltotta az fb elnöki székében, aki egyúttal a BKISZ-projekt irányítására létrehozott ideiglenes bizottságnak is tagja. A grémiumban egyetlen ellenzéki tag sem kapott helyet. Az fb jelenlegi elnöke Süle László energetikai főtanácsadó, aki a Magyar Narancs korábbi írása szerint régi jó viszonyt ápol több fővárosi fideszessel, köztük Ughy Attila XVIII. kerületi polgármesterrel. (A 240 kilométerből 90 ebben a kerületben épül.) Az fb-ben ott ül Kitzinger Adrienn is, Németh Szilárd rezsibiztos csepeli polgármester sajtósa is.

A jelentős szellemi potenciált felhalmozó projektcég – cégismertetőjük szerint minden munkatársuk legalább egy felsőfokú végzettséggel rendelkezik – élén Wertán Zsolt áll. Az egykori fideszes képviselőre onnan emlékezhetünk, hogy az előző önkormányzati választások előtt éppen a csepeli szenny víztisztító telep szerződésmódosítása miatt kért vizsgálatot a főváros ellen Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztostól. A vizsgálat nem sokra jutott, viszont a terézvárosi képviselő a választásokat követő fejcserék után az ENVIRODUNA vezérigazgatói székében találta magát. S ha nem államosítják a céget, ott is maradhat. Elvégre a cég minden érintett számára nyereségesen működik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.