Hatszázmillióval támogatják a kormánytisztviselők nyaraltatását

A kormánytisztviselők a piaci ár alatt, tizenhárom - zömében Balaton-parti - üdülőben pihenhetik ki az év közbeni fáradságos munkát.

Az állam idén 602 millió forinttal támogatja ezen ingatlanok működését – tudta meg a Blikk az üdülők üzemeltetésével megbízott Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóirodájától.

– A pénz a működés finanszírozásához szükséges, a felmerülő költségek többségében az ott dolgozók munkabérei, a bérek járulékai és közműköltségek. Az állami támogatás korábban nagyobb volt, 2005-ben például 1,6 milliárd, 2008-ban pedig 1,8 milliárd, tavaly már csak 917 millió forint.

Az üdülőket kormánytisztviselők (vagyis a minisztériumokban és intézményeiben dolgozók) és közvetlen családtagjaik használhatják kedvezményesen. A 13 intézmény közül hármat, a balatonőszödi kormányüdülőt, a balatonszemesi Üdülőszálló és Oktatási Központot, valamint a siófoki Hotel Aranypartot bizonyos időszakokban, például holtszezonban vállalatok kibérelhetik, így „külsősök" is pihenhetnek ott.

A többi tízet, a tihanyi vendégházat, a balatonberényi üdülőszállót, a balatongyöröki kastélyszállót, a tihanyi Yacht Clubot, az alsóörsi Nádas panziót, a balatonvilágosi Világos panziót, a balatonvilágosi Reneszánsz panziót, a lovasberényi Üdülőszálló és Oktatási Központot, a soproni Haller Villát és a bagolyirtási Üdülőszálló és Oktatási Központot kereskedelmi forgalomba bocsátják, oda egyesével is mehetnek a vendégek.

Az ő üdülésüket viszont nem finanszírozza az állam, nekik többe kerül a nyaralás. A balatonőszödi kormányüdülőben például a támogatott üdülés egy napra teljes ellátással 10 400 forintba kerül, ugyanezért egy külsősnek több mint a dupláját, 25 900 forintot kell kicsengetnie.

Rendőröknek már nem jár

Úgy tűnik, ez a kiváltság nem minden közszolgának jár, a rendőröknek például néhány éve le kellett mondaniuk az ilyen üdülésekről.

– Egykor a Belügyminisztériumnak több üdülője is volt, amelyeket a rendőrök használhattak, de ezeket mára bezárták – panaszkodott a Blikknek Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. – Pedig sok rendőrcsaládnak szinte megoldhatatlan, hogy egy-két hetet üdüljenek. Nem azt szeretnénk, hogy bárkitől vegyenek el lehetőséget, csak azt, hogy az állam ne kivételezzen, és másokat is támogasson.

 

Balatonőszöd – bezárják a kaput a beszéd előtti órákban
Balatonőszöd – bezárják a kaput
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.