Hatmillió eurót követeltek a holttestért

Börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék pénteken azt a magyar ügyvédet és egyik társát, akik megtervezték és végrehajtották az elmúlt évtized egyik legabszurdabb bűntényét. Az elkövetők 2008-ban az ausztriai Veldenben kiemelték a kriptájából Friedrich Karl Flick néhai osztrák iparmágnás koporsóját, amit aztán Budapesten rejtettek el, ám mielőtt még hozzájuthattak volna a holttestért követelt hatmillió euróhoz, lebuktak.

Zsarolás miatt két év nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte pénteken első fokon a Fővárosi Törvényszék Sz. Barnabás budapesti ügyvédet, aki a verdikt szerint értelmi szerzője és irányítója volt az elmúlt évek egyik legfurcsább bűncselekményének. Sz. Barnabás még 2008-ban határozta el, hogy bűntársaival ellopják a két évvel korábban elhunyt egykori osztrák iparmágnás, Friedrich Karl Flick holttestét.

A leggazdagabb osztrákok között számon tartott Flicket - vagyonát halálakor hatmilliárd euróra becsülték - az ausztriai Velden temetőjében található családi kriptában helyezték örök nyugalomra. Sz. Barnabás megbízásából négy személy - közülük a nyomozás során csak F. Lászlót és N. Zoltánt sikerült beazonosítani - 2008 novemberében egy éjszaka betörtek a Flick-kriptába, ahonnan kiemelték a külső és belső részből álló kettős koporsót, majd egy furgonnal Budapestre szállították azt. A kettéválasztott koporsót két különböző helyen - egy pesti bérház pincéjében és egy lágymányosi lakatlan épületben - rejtették el.

Egy hónappal a holttestlopás után Flick családja egy ismeretlen személytől egy angol nyelvű zsaroló e-mailt kapott, amelyben hatmillió eurót követeltek a koporsó épségben történő visszaszolgáltatásáért. Ezt követően még további 41 zsaroló levél érkezett a családhoz, mint utóbb kiderült, ezeket magyarországi, csehországi, romániai és moldáviai gyorséttermekből küldték, ám a feladót nem sikerült beazonosítani.

A Flick család bizonyítékokat követelt a zsarolóktól, akik beleegyeztek a külső koporsóban elhelyezett fiola átadásába, amiért százezer eurót kértek. A fiolát 2009 nyarán F. László adta át Bécsben, és ő vette át a pénzt is. Később a család egy újabb tárgyat - a belső koporsóból egy szövetdarabot - kért bizonyítékként. A megállapodás szerint ezúttal N. Zoltán vitte ki a szövetdarabot Bécsbe, majd néhány nappal később ő vette át a budapesti Szent István-bazilika előtt a kialkudott újabb százezer eurót. Ekkor azonban már a Flick család által felkért magánnyomozók a banda nyomában voltak, és előbb követték a futárt, majd később le is kapcsolták. N. Zoltán félelmében mindent bevallott, visszaadta a pénzt, és elvezette a magánnyomozókat Sz. Barnabásig. Az ügyvéd eljátszotta, hogy nincs köze a zsaroláshoz, de azt ígérte, hogy segít a családnak. Két napon belül a magánnyomozókat ismeretlen személy hívta fel, aki pontosan megjelölte a koporsók rejtekhelyét. A rendőrségi nyomozás csak azután indult meg az ügyben, miután a család hazaszállíttatta Flick földi maradványait.

A törvényszék N. Zoltán vallomására alapította az ítéletét, és nem fogadta el a másik két vádlott védekezését. Az ügyvéd azt állította, hogy semmi köze sem volt a történtekhez, a három évi börtönre ítélt F. László pedig arra hivatkozott, ismeretlen román bűnözők kényszerítették arra, hogy részt vegyen a bűncselekményben. N. Zoltánt a törvényszék felmentette a zsarolás vádja alól, mondván, a rendkívül labilis és befolyásolható férfi tevékeny részese volt ugyan az eseményeknek, de valójában nem tudta, hogy egy nagyszabású zsarolásban vesz részt.

A tárgyaláson a sértett képviseletében megjelent a Flick család ügyvédje is, aki 152 ezer eurós kártérítési igényt terjesztett elő. Ebből a törvényszék 100 ezer eurót ítélt meg a büntetőeljárás keretei között (ezt az összeget vette át F. László a fioláért), ám az újratemetés 52 ezer eurós költségét a családnak polgári peres eljárásban kell megtéríttetnie.

Az ítélet nem jogerős: az ügyész súlyosításért és N. Zoltán bűnösségének megállapításáért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek.

Barna folt a vagyonon

A német származású Friedrich Karl Flick csak 1958-ban vette fel az osztrák állampolgárságot, és jórészt a kedvezőbb adózási feltételek miatt hivatalosan az 1980-as években telepedett le Ausztriában. A család vagyonának alapját édesapja, Friedrich Flick rakta le, az általa létrehozott acélipari konszern felfutása Hitler uralmának idejére esett. A nácik bukása után egy amerikai katonai bíróság hétéves börtönbüntetésre ítélte Flicket, mivel a háború alatt a fegyvergyáraiban több tízezer kényszermunkást foglalkoztatott. Halála után legkisebb fia, Friedrich Karl vette át a konszern irányítását, vezetésével ismét a csúcsra jutott a háború után megroggyanni látszó vállalatcsoport. Flick az üzleti élettől való visszavonulásakor eladta a vállalatbirodalmát, vagyonát jórészt részvényekbe, értékpapírokba forgatta át. Flick idős korára a bulvárlapok hasábjain is állandó szereplővé vált: a leggazdagabb osztrákok listáján rendre az elsők között szereplő mágnás beleszeretett egy nála 30 évvel fiatalabb szállodai alkalmazottba, akit 1994-ben feleségül is vett, a frigyből - 72 éves korában - ikerpár gyermekei születtek. Flick vagyonát a 2006-ban bekövetkezett halálakor hatmilliárd euróra becsülték.

Kihantolt halottak

Bár meglehetősen ritkán fordul elő, hogy holttestek eltulajdonításával kövessenek el bűncselekményt, az eset mégsem példa nélküli. Magyarországon utoljára 2006-ban a császártöltési temetőben történt halottlopási kísérlet. A bűnügyben született jogerős ítélet szerint a bajai Merész Róbert azért mérgezett meg két nőt - egyikük meg is halt -, hogy hozzájuthasson a nevükre megkötött életbiztosításokhoz. Amikor megtudta, hogy a hatóságok gyanakodnak rá, megpróbálta kihantoltatni az elhunyt nő holttestét. Az ítélet szerint meg akarta semmisíteni, nehogy megvizsgálhassák a testet és kimutathassák a méreg nyomait - a rendőrség azonban megakadályozta a halottlopást. Az elmúlt évtizedekben Olaszországban történt a legtöbb holttestlopás, jórészt haszonszerzési szándékkal, ám a váltságdíjat követelő bűnözőket szinte minden esetben elkapták. Bogotában 2007-ben tűnt el egy gazdag kolumbiai nagybirtokos koporsója a férfi földi maradványaival együtt. Az eset épp azelőtt történt, hogy az elhunytat a bíróság döntése alapján egy apasági vizsgálat céljából kihantolták volna. Bár a koporsó többé nem került elő, minden bizonnyal a vér szerint leszármazottak így próbálták megakadályozni, hogy a vagyon egy részéért bejelentkező felperes kérelmére elvégezhessék a DNS-tesztet.

Friedrich Karl Flick újratemetése 2009-ben
The coffin of late German billionaire Friedrich Karl Flick is carried during his second funeral in Velden December 3, 2009. The coffin containing Flick's remains was stolen from the cemetery in 2008. Police in Hungary are questioning two men suspected of stealing the remains to extort money from his family. REUTERS/Daniel Raunig (AUSTRIA - Tags: CRIME LAW OBITUARY) - RTXREN8
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.