Hatmilliárdos fejlesztés az onkológiai centrumban

Hatmilliárd forintos uniós pályázati támogatással fejlesztik az Országos Onkológiai Intézetet, amely a közép-magyarországi régió onkológiai centruma; a támogatási szerződést szerdán írta alá Kásler Miklós főigazgató és Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Kásler Miklós főigazgató elmondta, ezzel a pályázati forrással bővíteni tudják az ambuláns, a műtő és a kemoterápiás kapacitásokat, megújulhat a gép- és műszerpark. A beruházások révén csökkenhet a kórház zsúfoltsága. Az utóbbi tizenöt évben az intézmény betegforgalma több mint a duplájára emelkedett.

A fejlesztés révén a nemzetközi normáknak megfelelően alakulhat a beavatkozások aránya
Országos Onkológiai Intézet

Székely Tamás arról beszélt, hogy évente 30-35 ezer ember hal meg valamilyen daganatos betegségben. Két területen is lemaradásban vagyunk az unióhoz képest, ezek a panaszok megjelenése és a diagnózis felállítása között eltelt idő, valamint a betegség megállapítása és a kezelés megkezdése között eltelt idő.

Ez a pályázat összesen hatmilliárd forint, amelyből 5,4 milliárd forint az uniós forrás, a fennmaradó 600 millió forint önrészt pedig az Egészségügyi Minisztérium fedezi - közölte a miniszter. Ötmilliárd forintot szánnak az épületek felújítására, újak építésére, egymilliárd forintból pedig gépeket, berendezéseket vesznek.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy az unió 2007-2013 közötti időszakra 450 milliárd forintot biztosított egészségügyi fejlesztésre Magyarországnak, amelyből 2007 és 2010 közé 355 milliárd forint jut, ebből 313 milliárdra már kiírták a pályázatokat. A beruházások decemberben indulnak és 2011 végére befejeződnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.