Hatmilliárd közös forintunkba került, de titkolóznak a kereskedőházakról

A Magyar Nemzeti Kereskedőház csaknem nettó hatmilliárd forintot költ az új külföldi kereskedőház-hálózat létrehozására. A célországok között olyan egzotikus helyszínek is megtalálhatók, mint Omán, Kambodzsa és Vietnam.

A társaság, amelynek tulajdonosi jogait a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja, áprilisban írt ki közbeszerzési eljárást. Eszerint épít ki az egyébként felettébb átláthatatlanul működő MNKH 47 partnerirodát, egy regionális irodát és négy úgynevezett kompetencia-központból álló kereskedőházi partneriroda-hálózatot. Bár a közbeszerzési kiírás szerint június végén kellett volna szerződést kötni a nyertes cégekkel, az MNKH máig nem közölte a legjobb ajánlatot benyújtók listáját - írta az mno.hu. 

A Magyar Nemzet birtokába került ugyanakkor az eredményhirdetésről szóló dokumentáció, amiből kiderül, hogy a nyertes vállalkozások közt van az EuroAtlantic Tanácsadó és Befektetési Kft., amely havonta nettó 2,4 millió forintért üzemeltetheti a MNKH izraeli partnerirodáját. Az izraeli iroda költségeire a pályázati kiírásban az MNKH csaknem nettó 130 millió forint működési költséget irányzott elő a következő évekre.Az EuroAtlantic ügyvezetője és tulajdonosa Fellegi Tamás, aki a második Orbán-kormány fejlesztési minisztere, később az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztere volt. 

A milliárdokból gazdálkodó Magyar Nemzeti Kereskedőház minden igyekezetével próbálja titkolni, hogy pontosan mire költik az adófizetői forintokat. Nem válaszoltak arra a kérdésre, mire fordították azt a további közel 5 milliárd forintot, amit a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kaptak kölcsön két részletben. Mindezek mellett azt sem hajlandó elárulni a cég, mi volt a pontos címe a közbeszerzési eljárás előtt működtetett külföldi kereskedőházaknak, és hány alkalmazottat foglalkoztattak. De azt sem kötik a nyilvánosság orrára, mennyi hasznot hajtottak és mekkora értékben kötöttek üzleteket az egyes kereskedőházak.

A külföldi kirendeltségek címére az LMP egyik képviselője is rákérdezett; erre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált, hogy a kereskedőházak adatai a célországok – például Irak vagy Vietnam – cégadatbázisaiban elérhetők. A titkolózás miatt a Magyar Nemzet bíróságon próbálja kikényszeríteni a társaság által visszatartott közérdekű információkat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.