Drága lesz a magyaroknak a külföldi gyorshajtás

Most már tényleg ajánlatos lesz külföldön is betartani a KRESZ előírásait, de Ausztriában, Bulgáriában és Horvátországban mindenképpen. Úgy tűnik, a magyar autósok által e három országban elkövetett szabálysértésekért kiszabott bírság most már tényleg behajtható lesz itthon.

Miközben az Európai Unió második fehér könyve szerint a tagállamoknak 2020-ig el kellene érniük, hogy a felére csökkenjen a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma, a brüsszeli bürokrácia igencsak lassan halad az egységes uniós szabályozás kidolgozásával és elfogadtatásával. Hároméves vita után, 2011 nyarán döntött a tagállamok nagyköveti tanácsa először arról, hogy behajthatóvá teszik a más tagállamok polgárai által elkövetett szabálysértésekért kiszabott bírságokat.

A BruxInfo beszámolója szerint a gyorshajtásért, az ittas vezetésért, az övhasználat elmulasztásáért és a piros jelzés figyelmen kívül hagyásáért kiszabott bírságokat – az akkori tervek szerint – már 2014 januárjától kölcsönösen behajthatóvá kellett volna tenniük a tagállamoknak. Nem tették. Négy tagállam, Ausztria, Horvátország, Bulgária és Magyarország, megunva a brüsszeli gittrágást, 2012-ben Mátraházán megállapodott, hogy egymás között behajtják a polgáraik által a másik három tagállamban elkövetett szabálysértésekért kiszabott bírságokat.

Hevesebben verhet a szív, ha leállít az osztrák rendőr
Hevesebben verhet a szív, ha leállít az osztrák rendőr
Reuters

A Magyarországon 2008-ban bevezetett objektív felelősségi rendszer bebizonyította, hogy a büntetés elkerülhetetlenségének nagyfokú visszatartó ereje van. Bevezetése óta jelentősen csökkent a közlekedési balesetek száma, különösen a halálos és a súlyos kimenetelűeké. A bírságok kölcsönös behajthatóságát megteremtő négy ország a balesetek számának további csökkenését reméli a megállapodástól.

Attól a megállapodástól, amelynek aláírásától csaknem három év telt el. Magyarország azóta elvégezte az adatcserékhez szükséges jogalkotási feladatokat, így részünkről nincs akadálya a külföldön kiszabott, 50 eurót meghaladó bírságok behajtásának. A napokban a Salzburg Fórum miniszteri értekezletén már a behajtás technikai részleteiről állapodtak meg a szakminiszterek.

A tervek szerint nyolc szabálysértés esetében (a sebességhatár túllépése, a biztonsági öv használatának mellőzése, áthajtás piros lámpán, az ittasan és a kábítószer hatása alatt történő járművezetés, a bukósisak viselésének elmulasztása, a közlekedés tiltott sávban, valamint mobiltelefon jogellenes használata vezetés közben) lesz behajtható a másik három országban kiszabott szabálysértési bírság. A behajtott pénzösszeg a végrehajtó tagállamot illeti meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.