Határmenti fejlesztések Gyulánál

Több mint 680 millió forintos beruházást valósíthat meg Gyula városa a magyar-román határmenti együttműködést támogató uniós alaptól nyert pályázat eredményeként - közölte Perjési Klára, a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Perjési Klára, aki egyben az MSZP parlamenti képviselője is, elmondta, business park és inkubátorház, a szomszédos Románia felé vezető út, valamint közlekedéshálózat-fejlesztési terv készül.  A három nyertes projekt mindössze 42 millió forintos saját erőt igényel a várostól, a program többi költsége vissza nem térítendő támogatás.

A business parkot és inkubátorházat a határ közelében, a várost elkerülő 44-es számú főút mellett alakítják ki 210 ezer négyzetméteres területen. Kiépül a belső úthálózat, az elektromos-, a víz- és szennyvíz-, a földgáz- és a távközlési hálózat. Az inkubátorház és szolgáltató központ területe 1600 négyzetméter lesz.

Közút fogja összekötni Gyula Dénesmajor nevű településrészét, valamint a határ túloldalán lévő Feketegyarmatot. A projekt magyar oldalon fél kilométer út felújításából, valamint a határig további egy kilométer új út építéséről szól. A szomszédos országban 7,65 kilométer hosszúságú út létesítése szerepel a tervekben.

A polgármester hangsúlyozta, ezzel nemcsak Dénesmajor "zsáktelepülés" jellege szűnik meg, hanem helyreáll Gyula tágabb értelemben vett vonzáskörzetében a közlekedési kapcsolat is. A trianoni békeszerződés alapján ugyanis olyan jelentős gyulai külterületeket csatoltak Romániához, amelyek előtte a város vonzáskörzetének szerves részét képezték.

A magyar-román együttműködés harmadik elemeként - Araddal - együttműködve 120 millió forintért elkészülhet a térség közlekedés-hálózatának fejlesztési koncepciója. A két városban és környékükön olyan kül- és belterületi közlekedésfejlesztési koncepció készül, amelyik figyelembe veszi a jelenlegi kritikus forgalomszervezési problémákat és úgy hangolja össze a személygépjármű- és teherforgalom, a tömegközlekedés eszközeit, hogy közben keresi a biztonságos és környezetkímélő megoldásokat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.