Mentőöv és elbocsátó üzenet a HospInvestnek

Hatvan a HospInvesttel kötött szerződés felmondásáról döntött, míg Gyöngyös június 30-ig adott haladékot a társaságnak, hogy elkészítse a városi kórház működtetésének intézkedési tervét.

Augusztus 31-ei hatállyal felbontotta a hatvani kórház vagyonkezeléséről szóló, a HospInvesttel, illetve a leányvállalataként működő Hatvani Kórház (HK) Kft.-vel megkötött szerződést a település önkormányzata.

Az előterjesztés az után került a képviselő-testület csütörtöki ülése elé, hogy a HospInvest elnöke elismerte, a cég nem tudja megvalósítani azokat az intézményi fejlesztéseket, melyeket korábban írásban vállalt. Ez a szerződésszegés okot szolgáltat az önkormányzat számára a kontraktus felbontására – közölte Érsek Zsolt, a település szocialista polgármestere, a napirendi pont előterjesztője.

A tervek szerint a jövőben egy teljes egészében önkormányzati tulajdonú társaság működtetné a kórházat, amely átvenné a HK valamennyi dolgozóját. Emellett pályázattal újabb befektetőket is bevonnának. Ez utóbbiról júniusban tárgyal a testület.

Érsek Zsolt emlékeztetett arra, hogy a HospInvest, félmilliárd forintos beruházással a hatvani kórház épületegyüttesének teljes felújítását, valamint új műtőblokk kialakítását vállalta 2009. december 31-éig. Ugyanakkor Kollányi Gábor, a HospInvest elnöke az önkormányzathoz írt levelében közölte, nem tudja határidőre teljesíteni a vállalt kötelezettségeket.

Ebben a helyzetben élt az önkormányzat a rendkívüli felmondás lehetőségével. A határozati javaslatot a 18 tagú, szocialista többségű testület 14 tagja szavazta meg, míg a négy fideszes városatya tartózkodott.

Szabó Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője a szocialistákat tette felelőssé a kialakult helyzetért. Ugyanakkor Érsek Zsolt úgy vélekedett: a 2006-os döntésnek köszönhető, hogy ma működő, jövőképpel rendelkező kórházzal rendelkezik a város.

A hatvaniaknál egyelőre engedékenyebbnek mutatkozik Gyöngyös, a település a HospInvestnek június 30-áig „póthatáridőt" adott arra, hogy intézkedési tervet készítsen a városi kórház további működtetésére. Erről szintén csütörtökön, zárt ülésén döntött Gyöngyös képviselő-testülete. Ugyanakkor arról is határozott, hogy szükség esetén az önkormányzat bármikor felbonthatja a társasággal kötött működtetési szerződést.

A város szocialista polgármestere, Hiesz György az ülés után elmondta, visszavonják a kórházat a HospInvest előtt üzemeltető, önkormányzati tulajdonú Bugát Pál Kórház Kht. végelszámolási kérelmét. A céget június végéig nonprofit kft.-vé alakítják, így készülnek fel arra, ha át kell venni a kórházat.

A polgármester emlékeztetett arra: a HospInvest-szerződés alapján a cég ellen induló csődeljárás esetén az önkormányzat felbonthatja a kontraktust. Az erre az esetre vonatkozó határidő lejárt, ezért volt szükség a hosszabbításra. Ám ha a HospInvest nem képes tovább működtetni az intézményt, akkor azt visszaveszi az önkormányzat, és nem kizárt, hogy új befektető után néz.

A helyi Fidesz-Polgári Unió Frakció a szerződés azonnali felbontását javasolta, ám ezt az indítványt elutasította a szocialista többségű képviselő-testület. Heisz György szerint, ha nem így tettek volna, akkor kezelhetetlen folyamatok indulhattak volna el a jelenleg zökkenőmentesen működő intézményben.

A HospInvest április 3-án jelentette be, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB bank hiteltartozása fejében egymilliárd forintot emelt le a számlájáról. A helyzetet nehezíti, hogy Heves megye valamennyi kórházát a HospInvest működteti.

Az egri megyei kórházat korábban működtető Heves megyei Önkormányzat július 31-ig adott haladékot a cégnek a csőd közeli helyzet elhárítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.