Hatalmi harc az MSZP-ben: Levert tisztújítási elképzelések

Egyelőre nem értek célt azok a szervezkedések, amelyek rendkívüli tisztújítást szerettek volna az MSZP-ben - értesült a Népszabadság. A megyei elnökök kibővített (kedd esti) tanácskozásán azonban döntés született arról, hogy pártértekezlet helyett kongresszust tart a kormányzópárt július elején. Igaz, ez a tisztújítás lehetőségét egyelőre nem nyitná fel.

Érdemi szervezkedések, „ötletelések" kezdődtek az MSZP-ben arra vonatkozóan, hogy rendkívüli tisztújítást tartson a kormányzópárt. Forrásaink szerint ez két vonalon indult meg: egyfelől Szili Katalin, másfelől Hagyó Miklós és párton belüli támogatói szervezésében.

Tudomásunk szerint egyelőre mindkét oldal csak „szondázta" a lehetőségeket; igaz a házelnök Szili Katalin ennél már konkrétabb lépést is tett, amikor bejelentette: szerinte kongresszusra lenne szükség. Ugyanakkor Szili környezetéből származó információink szerint a házelnöknek egyelőre nincsenek pártelnöki ambíciói, leginkább támogatói szeretnék az MSZP élén látni.

Az viszont bizonyos, hogy Szili is változást, változtatást akar. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott: „kikényszeríteni azt a forgatókönyvet, hogy legalább egy forgatókönyv legyen a következő időszakra". Az alapszabály számos kitételt tartalmaz a tisztújításra vonatkozóan, s mivel az csak alulról építkező lehet (hacsak nem üresedik meg valamiért az elnöki szék - lásd: Gyurcsány lemondása), ezért legkorábban is csak ősszel lehetne ilyen mandátumú tanácskozást összehívni.

Úgy hallani, hogy ez lenne a Hagyó Miklóshoz köthető erőcsoport terve is, bár egyelőre nem látszik világosan, hogy mire, illetve kire futna ki ez az elképzelés. Többen úgy vélik, hogy Molnár Csaba kancelláriaminisztert szeretnék még inkább a párt előterébe tolni, akár leendő pártelnökként is; de többen említették Botka László nevét is. Más forrásaink szerint hozzáteszik, hogy Hagyó és támogatói egyelőre csak a tisztújítás lehetőségét szondázzák, konkrét, részletes és végleges forgatókönyv nélkül.

Annyi bizonyos, hogy a kedd esti - elnökségi tagokkal kibővített - megyei elnöki tanácskozásra többen úgy készültek: a megyeiek ismét borítanak és rendkívüli tisztújítást fognak kikényszeríteni. Ez azonban alaptalannak bizonyult, az erre vonatkozó érdemi törekvések állítólag nem is jelentkeztek. Fejér megye javasolta, hogy munkakongresszus legyen pártértekezlet helyett július 4-én, de a többi felszólaló is „csak" amellett érvelt, hogy bővítsék a tanácskozás kereteit és legyen kongresszus a kibeszélő összejövetel.

Lapunk információi szerint az elnökség döntése értelmében végül nem pártértekezletet, hanem kongresszust hívnak majd össze, de személyi kérdések nem lesznek napirenden. Azaz, a tisztújítás egyelőre nincsen napirenden. Őszig, illetve július negyedikéig még hosszú idő van hátra: ráadásul megelőzi az adótörvények végszavazása (június 29) és a július elsejei áfaemelés életbelépése.

 

Az MSZP kampányközpontja
Az MSZP kampányközpontja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.