Hatalmas tömeg az Élet menetén

A múlt nem írható át - az emlékmű ellen tiltakozók kulcsmondata az Élet menetén is feltűnt, amelynek keretében hatalmas tömeg emlékezik Budapesten a vészkorszak áldozataira.
Verő Tamás megfújja a sófárt
Verő Tamás megfújja a sófárt
Földi Imre / Fotó

A hagyományoknak megfelelően Verő Tamás rabbi megfújta a kosszarvból készült sófárt, és négy órakor útjára indult az Élet menete. Idén is óriási tömeg gyűlt össze, hogy megemlékezzen a vészkorszak áldozatairól, köztük voltak vezető politikusok is. Tudósítónk látta Rogán Antalt, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét, Mesterházy Attila szocialista pártelnököt, Bajnai Gordon volt kormányfőt, Vadai Ágnest a DK-ból, de az Országgyűlésbe visszatérő Fodor Gábor is ott volt.

A tömegben papírból készített magyar, uniós és izraeli zászlókat osztanak. A múlttal a jövőért - áll az egyik transzparensen, de a Szabadság térről érkező "a múlt nem írható át" mottót is olvasni lehet.

A gyülekező ezúttal a Március 15. téren, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél volt. Előzőleg Forgács János holokauszt-túlélő, volt auschwitzi fogoly, Kolos Sára, a Scheiber Sándor zsidó gimnázium tanulója és Ilan Mor izraeli nagykövet felavatta az Élet menete címet viselő szobrot.

A menet emlékművet állít magának
A menet emlékművet állít magának
Földi Imre / Népszabadság

Bár a nonfiguratív alkotáson lévő számok a haláltáborokban használt számokra utalnak, Kelemen Zénó szobrász korábban hangsúlyozta: összességében nem búskomor jelentéstartalmat hordozó kompozícióról van szó. Elismerésként a szobor makettjét kapta Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, aki nemrég mondott le tisztségéről.
Az emlékmenet a Szabad Sajtó út – Kossuth Lajos utca – Rákóczi út útvonalon vonul a keleti pályaudvarhoz, ahol többek között Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke, Éli Rubinstein, a kanadai Élet menete szervezet nemzetközi igazgatója és Douglas Davidson, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának antiszemitizmus- és holokausztügyekkel foglalkozó különmegbízott nagykövete mond beszédet.

A rendezvény után különvonat indul Lengyelországba, az Élet menete nemzetközi rendezvényére. Gordon Gábor közlése szerint 54 országból érkeznek majd emlékezők: az Auschwitz és Birkenau között haladó menetet most először a magyarok küldöttsége fogja vezetni. Feleségével Lengyelországba utazik Áder János köztársasági elnök is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.