„Hatalmas afrikai tömegek keresnek majd új lakóhelyet Európában”

Egy-két évtizeden belül hatalmas afrikai tömegek keresnek majd új lakóhelyet Európában, miközben az Európai Unió bevándorláspolitikáját egyelőre az aktuálisan érkezők száma határozza csak meg, és összességében is csupán tüneti kezelés zajlik, és az sem a megfelelő helyeken. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint az idei évre a tavalyinál kisebb bevándorláshullámot várók alaptalanul optimisták.

Attól függ, miként alakítják a döntéshozók az Európai Unió bevándorláspolitikáját, hogy idén hány bevándorló érkezik a kontinensre. Erről Kaiser Ferenc, az egyetem docense az M1 aktuális csatorna mai műsorában beszélt.

2015 első felében kevesebb bevándorló jött Európába, az év második felében azonban jelentősen megugrott ez a szám. A docens szerint idén egyelőre "nem helyezik akkora nyomás alá" az uniót a migránsok, amiben a macedón határzár és a földközi-tengeri viharszezon is szerepet játszik, azt azonban nem lehet tudni, hogy mit hoz az év második fele. A szakértő nem ért egyet azokkal az optimistább hangokkal, amelyek szerint kisebb mértékű lesz a bevándorlás, mint 2015 hasonló időszakában.

Kaiser Ferenc arról is beszélt, hogy a szubszaharai Afrikában "elképesztő" népességrobbanás zajlik. Sok ország lakossága megkétszereződhet, sőt akár megháromszorozódhat 2050-re, pedig már most sincsenek meg az olyan alapvető életfeltételek, mint az édesvíz és a termőföld.

Egy-két évtizeden belül biztosan hatalmas afrikai tömegeknek kell új lakóhelyet keresniük, evidens célpontjuk pedig Európa lesz, máshová ugyanis nem nagyon tudnak menni - mondta a szakértő. Hozzátette: amit most az unió tesz, az csupán a probléma tüneti kezelése, valójában a származási országokban kellene fenntartható környezetet kialakítani, így például beruházásokat végrehajtani, oktatási programokat finanszírozni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.