Találgatások rendőri fejcserékről

Hónapok óta hallani találgatásokat rendőri vezetők lecseréléséről, de biztosat csak Pintér tud, a miniszter azonban egyelőre senkinek nem mond semmit.

Belügyi források a Népszabadság megkeresésére cáfolták a Hvg.hu keddi információját, hogy Hatala József országos rendőrfőkapitány egy hónapon belül várhatóan távozik posztjáról. Hatala jövő tavasszal eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. Elvileg hat hónappal a nyugdíjazása előtt fel lehetne őt menteni a beosztásából (ezért is kaptak lábra a közelgő távozásával és azzal összefüggésben más rendőrségi személyi változásokról szóló szóbeszédek), forrásaink szerint Pintér Sándor belügyminiszter „nyugdíjjogosultsága napjáig nem küldi el Hatalát”. Ebből pedig az is következik, hogy minden további találgatás merő fikció.

Forrásaink ugyanakkor reális lehetőségnek tartják, hogy Hatala nyugdíjazása esetén a Belügyminisztériumban folytathatja a közfoglalkoztatásért ma felelős Papp Károly munkáját, akinek a neve Bolcsik Zoltánéval, a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetőjével együtt Hatala egyik lehetséges utódaként belügyi körökben is felvetődött.

Tény az is, hogy Pintér előző ciklusának félidejében is „átrostálta” a rendőri vezetést. Leváltotta, áthelyezte azokat, akiknek a munkájával nem volt elégedett. A miniszter félidei értékelése és Hatala esetleges idei távozásának a lehetősége ugyanakkor máris széles körű találgatásokat indított el a rendőrségen, főleg azokon a rendőrkapitányságokon és főkapitányságokon, amelyeket nagy valószínűséggel érintenek majd a személyi változások.

Belügyi körök szerint még a nyáron távozhat posztjáról néhány megyei főkapitány. Találgatásokat, hogy ki hova kerül, azaz ki léphet előre, és kinek kell távoznia posztjáról, már hónapok óta hallani a rendőrség berkeiben. Ismét felröppent Tóth Tamás budapesti főkapitány távozásának a híre, akit korábban a büntetés-végrehajtás élére egyszer már felkértek, de akkor nem élt a lehetőséggel. Többen tudni vélik, hogy jelentős változások lesznek a Nemzeti Nyomozó Iroda élén, valamint – Bolcsik távozása esetén – a védelmi szolgálatnál is.

A rendőrségi zuhanyhíradó számtalan kombinációját az érintettek nem kívánták kommentálni. Mint mondták: biztosat csak egy ember tud, Pintér Sándor, a miniszter viszont még senkinek nem mondott semmit. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.