Különleges műtétekkel három életet mentettek meg

A korábbi 18 sikeres gyermek-szívátültetés és kilenc műszív kezelés után az elmúlt 6 hét alatt olyan, bonyolult szívsebészeti technikát igénylő műtéteket végeztek az Országos Kardiológiai Intézetben, amelyek Európában is különlegesnek számítanak. Egy hét hónapos csecsemő, egy kamaszkorú fiú és egy felnőtt férfi kapott újabb esélyt az életre az orvosoktól - számoltak be az intézet orvosvezetői a sajtónak kedden.

A legkisebb, a 7 hónapos Nimród súlyos, összetett szívfejlődési rendellenességgel született. A bal kamra teljes hiánya miatt csak a jobb kamrát használó, úgynevezett egykamrás keringés kialakítására volt esélye. Az újszülöttkori sürgősségi műtét után állapota lassan stabilizálódott, de az egyetlen jobb oldali szívkamra sem működött tökéletesen. Néhány hétig tartó kielégítő állapot után fertőzést kapott, orvosai pedig a szívtranszplantáció mellett döntöttek. Életkora és testsúlya miatt nem volt könnyű számára donort találni, de szerencsére 56 napos várakozás után 2013. január 10-én az Eurotransplant segítségével kapott szívet és sikeresen átesett a szívtranszplantáción. Mára a beültetett szív jól működik. A kisfiú több mint 4 hónapos kórházi kezelés után, 6 héttel a szívtranszplantáció után hamarosan hazamehet.

Máté 25 évesen szinte csaknem az egész életét a kardiológiai intézetben töltötte, először egy éves korában operálták meg a szívét, de megnyugtató megoldást nem hoztak az eddigi kezelések. Január 28-án új szívet kapott. Állapota azóta fokozatosan javul. Orvosai szerint Máté esete bizonyítja, hogy a gyermekkorban végleges megoldást nem adó műtét után, a felnőttkort megérő súlyos veleszületett szívbetegségben szenvedők számára is megoldást jelenthet a szívtranszplantáció.

A harmadik fiú, Robi az első olyan gyerek, aki beültethető műszívet kapott az intézetben. Őt is évek óta kezelik szívizombetegség miatt. Részletes vizsgálatok után orvosai több külföldi centrummal is konzultáltak, és másfél hete olyan műszívet ültettek a mellkasába, amellyel a transzplantáció időpontjáig sem szorul állandó kórházi kezelésre. A beültethető műszív nemcsak az ő különleges esetében jelenthet megoldást, de 20 kg felett, a gyermekek esetében is lehetővé teszi a felnőtteknél már hazánkban is alkalmazott beültethető műszív kezelést.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.