Hasznavehetetlenek a Kossuth-tér kamerái

Az Országház körül sok térfigyelő kamerát szereltek fel, így azt hinnénk, ha itt történik bűntény, annak könnyen utána lehet járni. Egy biciklis is ezt gondolta, amikor elvitték a kerékpárját a parlamentnél kialakított biciklitárolóból. Miután bejelentést tett a rendőrségen, kiderült, hogy a kamerák egy része vagy nem működik, vagy olyan rossz a felvételek minősége, hogy senki sem azonosítható rajtuk.
Egy fővárosi biciklis fordult történetével a hvg.hu portálhoz, miután a parlamentnél ellopták járművét. A kerékpáros azt gondolta, könnyű lesz a tolvajt megtalálni, hiszen az egész teret kamerák pásztázzák. A lopás után rögtön az ott sétáló rendőröktől kért segítséget, akik csak annyit mondtak, hogy ha lopás történt, menjen be a tulajdonos az V. kerületi rendőrkapitányságra.

A biciklis elmondása szerint a feljelentést több dolog nehezítette. Egyrészt nem tudta a kerékpár alvázszámát, másrészről kiderült, hogy hiába igazoltatták másfél hónappal ezelőtt, amikor is az adatokat az intézkedő rendőr beolvasta a rádióba, a lekérdezéseket a rendőrségi számítógépes rendszer nem tárolja.

Pár nap után újra érdeklődött a tulajdonos. A rendőrség ekkor azt mondta, ha szerencséje van, meglehetnek az adatai, de ezt kideríteni körülbelül másfél hónapig tart. Az adatokat, ugyanis nem időrendben tárolják. Az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) a portál megkeresésére cáfolták azt, hogy bármiféle adattárolás történne kerékpárok azonosítójáról, mert erre nincs is törvényi felhatalmazásuk.

Az V. kerületi rendőrkapitányság arra is kérte a biciklist, tegyen bejelentést a Kossuth téri kollégáik ellen, amiért azok nem intézkedtek. Az ORFK is egyet értett azzal, hogy az ott lévő rendőrök hibát követtek el azzal, mikor nem jelentették az esetet.

Az ügy pikantériája csak ezután jön. Nem elég, hogy a rendőrség nem tárolja az adatokat, vagy a helyszínen ott lévő rendőrök hibáztak, az ügyben eljáró rendőr még azt is közölte, hogy a tulaj ne számítson arra, hogy az Országház körüli kamerák bármit felvettek, mert azok egy része vagy nem is működik, vagy olyan rossz képet készít, hogy nem látszik rajta semmi. Annyit még hozzátettek, hogy a kamerákat egy részét nem is ők üzemeltetik, hanem az Országgyűlési Őrség.

A hvg megkereste a parlamenti sajtóirodát is, ahol közölték: a Kossuth Lajos tér őrzését az V. kerületi kapitányság és a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet végzi, ráadásul az eszközök csak objektumvédelmi kamerák, amelyek a tér lezárt részét figyelik.

A portál ezután szerette volna kideríteni, mi a helyzet a kamerákkal Budapest belvárosában, ezért a BRFK-tól kért adatokat. Az V. kerületben a működtetett térfigyelő kamerák száma 38 volt, ebből a megkeresésük időpontjában 7 nem működött. Egy neve elhallgatását kérő rendőr elmondása szerint az egész fővárosban jellemző, hogy a felügyelethez szükséges emberállomány szűkössége vagy pénzhiány miatt az elromlott kamerákat gyakran meg sem javítják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.