Harrach szerint az ellenzék hangulatkeltésből beszél szegénységről

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a kormány a válság után megállította a szegénység és a gyermekszegénység terjedését.
Harrach Péter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy 2009-ben 26 milliárdot fordított az akkori baloldali kormány gyermekétkeztetésre. Ez a keret idén 53 milliárd volt, jövőre pedig 58 milliárd forint lesz – jelezte, hozzátéve: 275 ezer gyermek étkezett ingyen az oktatási intézményekben, és 150 ezer féláron kapta az ételt. Nyári szociális gyermekétkeztetésben 120 ezren részesültek.

Úgy értékelt, a fenti példák is azt mutatják, hogy a kormány számára kiemelten fontos a gyermekszegénység megszüntetése, és kiváló program született a gyermekétkeztetés területén.

Harrach Péter szólt az önerő szerepéről, az esélyek növelésről, a munkahely-teremtésről és az öngondoskodásról is a szegénység kezelésében. Megjegyezte: míg az első Orbán-kormány idején 4 százalék volt a nélkülözők aránya, addig ez a Gyurcsány-Bajnai kabinetek alatt megduplázódott.

Kitért továbbá az Eurostart adataira, miszerint 400 ezer szegény gyermek él Magyarországon, illetve, hogy a jövedelmi szegénység 14 százalékos, szemben az unió 17 százalékos adataival (azt már nem tette hozzá, hogy ez a szám is növekedést jelent a 2008-as válságévhez képest – a szerk.). Problémának az anyagi deprimációt, azaz a tartós fogyasztási cikkek hiányát jelölte meg, ennek mutatói évtizedek óta rosszak Magyarországon (és hatalmasat, 17,9-ről 26,8 százalékra ugrott 2013-ra) – jegyezte meg.

Véleménye szerint ami politikai pártok küzdelmének szintjén zajlik jelenleg, az nem más, mint az ellenzék új kommunikációs stratégiája. Ennek lényege, hogy azt közvetítik: a kormánypárti politikusok gazdagodnak, az ország szegényedik.

Összegzése szerint ugyanakkor ezzel a hozzáállással nem lehet a szegénység kérdését kezelni, ennek célja nem más, mint a másik oldal lejáratása.

A KDNP-s frakcióvezető az M0-son bevezetendő útdíjat firtató kérdésre úgy válaszolt: megértik a kormányzati szándékot, amellyel ezt próbálják bevezetni, de "nem örül ennek az intézkedésnek".

További felvetésre kifejtette: a vasárnapi munkavégzés tilalma az emberek és nem a KDNP érdeke, és amikor a Fidesz csatlakozott a kezdeményezésükhöz, akkor egy lépést tett a magyar munkavállalók érdekében. Egyértelmű, hogy a vasárnap mint pihenőnap a családok érdekeit szolgálja, ez egy józan és kiegyensúlyozott törvénytervezet, a kivételek biztosítják a fontos társadalmi igények kielégítését. E téren nincs feszültség a Fidesz és a KDNP között – rögzítette.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.