Háromszázmillió az iskolák újraindítására

A Magyar Faluszövetség elnöke szerint kétséges, elfogy-e az a 300 millió forintos pályázati pénz, amelyből a helyi iskolákat indítanák újra. Úgy véli, azok a falvak, ahol az iskola megszűnt, kényszerből választották ezt a megoldást.

Összesen 300 millió forintra pályázhatnak hétfőig azok a települések, amelyek újra szeretnék indítani a helyi iskolát. Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke szerint sok múlik az önkormányzatok és a helyiek szervező erején.

A kilencszáz lakosú szabolcsi Jándon 2008 óta nincs tanítás. Koncz Zoltán polgármester azt mondta, ők mindenképpen újranyitnák az iskolát. A település azon dolgozik, hogy legalább az általános iskola alsó tagozatát, illetve az óvodát saját vagy egyházi fenntartással helyben működtetni tudják – mondta az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorában a polgármester. 

Jándon hetven általános iskolás van, a százmillió forintból felújított iskola viszont most üresen áll. A gyerekek a szomszédos településekre járnak. A Borsod megyei Tardonán is újra tanítanának ősztől. A Csongrád megyei Óföldeákon viszont nem látnak erre esélyt.

„Megmondom őszintén, abban is kétségeim vannak, hogy a 300 millió elfogy” – vélekedett Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke, Szentkirály polgármestere. Emlékeztetett: 2007-ben törvény kötelezte a településeket a társulásokra, vagyis arra, hogy a támogatás feltételeként így működtessék intézményeiket.

Azok a falvak, ahol az iskola megszűnt, kényszerből választották ezt a megoldást, azóta pedig romlottak az esélyek arra, hogy az önkormányzatok az államtól több pénzt kapjanak – mutatott rá a faluszövetség vezetője. Szerinte a falvak önszervező erején is múlik, hogy újranyitják-e ősztől az iskolát.

Az iskolák újraindítására 300 millió forintot különített el a kormány. A pályázatokat hétfőig lehet beadni, és május közepén bírálják el őket. Azt még nem tudni, hány település szeretné helyben újraszervezni ősztől az oktatást

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.