Háromnegyed milliárdért versenghetnek a háziorvosok

Összesen 750 millió forint „extrapénzt” oszt szét a kormány a háziorvosok között. Az összeg nagyobb hányadára 500 millió forintra azok pályázhatnak, akik vállalják, hogy tartósan betöltetlen körzetekbe mennek gyógyítani, míg a maradék 250 millióból a praxisjog vásárlókat támogatják.

A mintegy 6000 körzetben dolgozó háziorvosok harmada nyugdíjközeli vagy már nyugdíjas. Ahhoz, hogy az érintettek ki tudjanak lépni a rendszerből, tisztes áron el tudják adni a praxisaikat, az említett 250 millióval hozná helyzetbe a kormányzat a fiatal orvosokat.

Jelenleg 240 tartósan betöltetlen körzet van, ebből 100-110 helyen több mint egy éve nincs állandó orvos. A feladatra pályázók 6-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, amennyiben vállalják, hogy legalább 4 évig a praxisban dolgoznak. A támogatás célja, hogy a legalább egy éve betöltetlen körzetekben ösztönözze az orvosok letelepedését, ezzel is biztosítva a helyi lakosság jobb hozzáférését, a háziorvosi ellátás színvonalának javulását. Az elnyert támogatás szabad felhasználású: a háziorvos többek között vehet belőle lakást, házat, vásárolhat autót, de akár visszafizetheti a korábban felvett diákhitelét is.

A betöltetlen praxisok piacképességének erősítésére tavaly is 500 milliót ajánlott a kormányzat. Abból az összegből 413 milliót sikerült kifizetni a beérkezett pályázatokra, és 38 körzetnek lett állandó orvosa

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.