Háromezer panellakás újul meg Veszprém megyében

Háromezer panellakás energiatakarékos felújítása, korszerűsítése valósulhat meg Veszprém megye hét településén 850 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatással.

Az önkormányzati és a környezetvédelmi minisztérium 2008-ban meghirdetett közös pályázatán a többi között nyílászárócserére, födém- és külső szigetelésre, energiatakarékos fűtéskorszerűsítésre nyerhették el a társasházak a beruházás összköltségének harminc százalékát vissza nem térítendő állami támogatás formájában.

Pál Béla (MSZP) országgyűlési képviselő hétfői tájékoztatóján elmondta, a nyertesek között harminc ajkai, huszonhat veszprémi, tizenkét pétfürdői, két várpalotai, valamint egy-egy balatonfűzfői, pápai és tapolcai panelépület, társasház található. A legtöbb támogatás a megyeszékhelyre érkezett, ahol 1400 lakás összesen 286 millió forint összegű állami támogatással valósíthat meg panelrekonstrukciót, energiatakarékos fejlesztéseket.

Veszprémben 12 ezer panellakás található, ezek közül mintegy hétezret újítottak már fel különféle pályázatok segítségével, illetve a panelprogram keretében.

A legtöbb esetben a beruházás összköltségének fennmaradó részét az önkormányzatok, valamint a lakók adják össze egyharmad-egyharmad arányban, ahol pedig az önkormányzat nem tud segíteni, ott a Magyar Fejlesztési Bank nyújt kedvezményes hitelt a lakók számára a pályázatban foglalt feladatok megvalósításához.

Az eddigi tapasztalatok alapján a lakásoknál hét és ötven százalék közötti megtakarítást lehetett elérni lakásonként, így az ilyen beruházásoknak nagy jelentőségük van mind az ország, mind pedig az ott lakók takarékos energiafelhasználása szempontjából.

Az idei év pályázati eredményeket összegezve Pál Béla a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként elmondta azt is: Veszprém 5,2 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében kiírt pályázatokon, míg Veszprém megyébe az elmúlt két évben 22,5 milliárd forint összegű pályázati forrás érkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.