Háromezer rab kap új cellát

Kunmadarason ezer, Ózdon, Csengeren, Kemecsén és Komlón pedig 500-500 férőhelyes börtön épül 2017 és 2019 között – olvasható a Belügyminisztérium honlapján, ahol a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának ez év januárjában az önkormányzatok számára kiírt telekpályázat eredményét közlik. A pályázati felhívásra negyven település nyújtotta be ajánlatát.

A pályázatok elbírálásakor kiemelt szempontok voltak: a felajánlott telek lakott területtől mért távolsága, a majdani fegyintézet megközelíthetősége, azaz, hogy a közelben halad-e el vasút, autópálya, főút, s hogy az adott településen vannak-e eladó vagy bérbe adó házak, illetve üres építési telkek a fegyintézetet majdani dolgozói lakhatásának biztosítására.

Jelentős súllyal esett latba továbbá az is, hogy melyik településen tudtak a majdani fogva tartottak legalább felének munkát biztosítani az épületen belül és azon kívül egyaránt.

A tervezett börtönépítési folyamat a források függvényében, ütemezetten valósul meg, várhatóan a 2017-től 2019-ig. Azonban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a helyi önkormányzatokkal közösen már most megkezdi a beruházások előkészítését.

A 2010-ben megkezdett férőhelybővítési program keretében eddig átadott 1600 új férőhellyel már több mint tíz százalékkal csökkentette a börtönök zsúfoltságát a kormány. De még az újabb háromezer férőhely átadásával sem sikerül megszüntetni a ma 140 százalékos telítettséggel üzemelő fegyintézetek túlzsúfoltságát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.