Háromezer embert bocsáthatnak el a háttérintézmenyek átalakítása miatt

Háromezer ember munkája szűnhet meg a jövőben a minisztériumoknál és az azokhoz tartozó háttérintézményeknél a miniszterelnök által jóváhagyott szervezeti átalakítások miatt – mondta Lázár János a Kormányinfón.

A kancelláriaminiszter megerősítette, húsz százalékkal kell kevesebbet költeniük a háttérintézményeknek, mielőtt beolvasztják őket a minisztériumokba. Ez lehet dologi és személyi jellegű költségcsökkentés is, de akár bérplafon bevezetése is elképzelhető, a miniszterelnök szabad kezet adott ebben a tárcavezetőknek.

A Népszabadság kérdésére, hogy kapnak-e sokmilliós végkielégítést azok, akik vállalják, hogy a versenyszférában helyezkednek el és ott is maradnak – erről szólt a miniszter eredeti javaslata –, Lázár János azt mondta, a miniszterelnök ezt „szubtrópusinak” minősítette, így ezt nem vezetik be.

Az viszont elképzelhető szerinte is, hogy távoznak azok a háttérintézményi vezetők, akik eddig helyettes államtitkári besorolásban voltak, és az új rendszerben „öt grádiccsal lejjebbi”, főosztályvezetői besorolást kapnak. Nem jó, ha valakinek megszűnik az állása, de szerinte Budapesten akkora munkaerőhiány van, hogy el tudnak helyezkedni az elbocsátott állami alkalmazottak – mondta a miniszter.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.