Kapitális választási bukást jósolnak az MSZP-ben nyárra

Mindössze három képviselőt delegál majd Brüsszelbe az MSZP - legalábbis Karsai József szocialista politikus erre számít. A battonyai polgármester ráadásul úgy véli: ezt az adatot "a szocik" mondják, nem az ellenzék.

Meglepő kijelentést tett - az egyébként is szókimondásáról ismert - Karsai József szocialista képviselő a Nap-Keltében. A köztévé reggeli műsorában azt mondta: szerinte az MSZP mindössze három EP-helyet szerez majd a közelgő választásokon. Karsai hozzátette, hogy ezt az adatot a "szocik" jósolják, nem az ellenzék.

Tény, hogy Magyarország az idén kettővel kevesebb mandátumot kap az Európa Parlamentben: az újonnan belépők miatt a mostani 24 helyett 22 képviselői hellyel kell beérni. A szocialistáknak jelenleg kilenc képviselőjük dolgozik Brüsszelben, közülük egyedül Kósáné Kovács Magda nem kíván újrázni. Nyolcan viszont igen, ráadásul több parlamenti képviselő is (Kökény Mihály, Szabó Zoltán, Baráth Etele) szívesen otthagyná a Kossuth teret az EP-helyek egyikéért.

Ez azt jelenti, hogy a meglévő helyekért is nagy a tülekedés. A legelvakultabb szocialista számítás szerint sem várható, hogy a 22 helyből ismét sikerül megszerezni kilencet. Az MSZP-n belül a legtöbben 4-6 mandátummal számolnak, de ezt sem merik nyilvánosan kimondani. Karsai József volt az első, aki ilyen jóslatot tett.

Hozzá kell tenni, hogy nem szerencsés lélektani határokat kitűzni (egyesek szerint öt mandátum alatt szocialista szemszögből vége a világnak), hiszen annak idején Medgyessy Péter is azt mondta, hogy ha nem lesz tíz uniós képviselőjük a szocialistáknak, az vereség. Ehhez képest csak kilencet sikerült begyűjteni. Már akkor is.

Az MSZP-ben egyébként úgy számolnak, hogy kétpárti magyar delegáció lesz: az MDF és az SZDSZ nem juttat ki senkit Brüsszelbe. Esetleg a Jobbikkal kell számolni, de ezt a gondolatot a kormánypártiak igyekeznek gyorsan elfelejteni, mint lehetőséget.

A kampánystratégia mindenesetre készül, a legutóbbi elnökségi ülésen már napirendre tűzték azt a stratégiai felkészítő dokumentumoz, amelyet Szigetvári Viktor volt kampányigazgató (jelenleg tanácsadó), Gál J. Zoltán volt miniszterelnöki kabinetfőnök, illetve Baja Ferenc MeH-államtitkár jegyez. Úgy tudjuk, hogy a vitaanyag az EP-kampányban szükséges politikai, szervezeti és stratégiai döntéseket vázolja. Fő iránymutatása, hogy az MSZP-nek "kulturált és kemény" kampányt kell folytatnia, de nem szabad túlértékelnie az EP-választást.

Úgy tudjuk, szerepel a felkészítőben, hogy a kormánynak a válságkezelésre kell koncentrálnia, utóbbi pedig ne legyen a szocialista kampány része.

Az Európai Parlament ülésterme Strasbourgban. Nem tudnak mit kezdeni Budapest és Pozsony civakodásával
Az Európai Parlament ülésterme Strasbourgban. Nem tudnak mit kezdeni Budapest és Pozsony civakodásával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.