Három hónapig senki nem kerülhet utcára

December elsejétől életbe lép a téli kilakoltatási moratórium. A bírósági végrehajtásról szóló törvény 2003-as módosításával beiktatott korlátozás több száz család számára jelent átmeneti, három hónapos haladékot.

A bírósági végrehajtóknak 2012-ben is nagyjából annyi esetben kellett kilakoltatniuk, mint a korábbi években, ez mintegy kétszáz ügyet jelent – tudtuk meg Krejniker Miklóstól, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökétől. (Ebben azonban nincsenek benne a jellemzően lakbértartozás miatt elrendelt önkormányzati kilakoltatások, a települések évente 3-4 ezer családot tesznek utcára.) Az esetek háromnegyedében valamilyen adósság, jellemzően közmű-, hitel- vagy adótartozás következményeként vesztették el otthonukat az érintettek, míg nagyjából ötven alkalommal egyéb okból, például egy válást követő vagyonmegosztás miatt.

Míg a kilakoltatások száma lényegében nem változott, végrehajtásból jóval több indult. Korábban jellemzően évente 250 ezer új adósságrendezési eljárást hagytak jóvá, ezzel szemben tavaly már 450 ezerről született döntés, idén pedig valószínűleg meghaladja a félmilliót az új végrehajtások száma.

A növekedéshez a fizetési fegyelem, illetve az anyagi helyzet romlása mellett nagyban hozzájárult az is, hogy 2010 nyara óta a fizetési meghagyásokkal már nem a bíróságok, hanem a közjegyzők foglalkoznak, s ez felgyorsította az ügyintézést – mondja Krejniker, aki arra számít, hogy a korábban felhalmozott ügyhátralék ledolgozásával idén tetőzik a végrehajtások száma. Ingatlanárverésből idén eddig mintegy harmincezret tűztek ki, melyek eredményeként 2700 ingatlant adtak el a végrehajtók, ebből 1600 volt a lakás, illetve családi ház. Az esetek többségében az adós még a licit előtt végül rendezi tartozását. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.