Három hektár erdő tűnhet el a Normafánál

A Normafa-törvény vitájában a kormánypártiak még azt mondták, hogy "gyakorlatilag" nem lesz szükség favágásra.

„Megszereztük a BM „titkos” ­terveit, ami alapján körülbelül három hektáron kellene megtisztítani a Normafán az erdőt a tervezett sípályák, felvonók, és bobpálya kialakításához. Ennyit arról, hogy nem lesz természetkárosítás” – olvasható a Normafa – természetesen Facebook-csoport oldalán.

Az oldal készítői a Normafa-törvényt beterjesztő Belügyminisztérium térképéből indultak ki, amelyet a tárca a parlament zöldbizottságának ismételt kérésére adott át. (Megjegyzendő: az érintett XII. kerület továbbra sem publikált részleteket a tervekről, holott kötelessége lenne a helyi lakosság tájékoztatása.) A lépték nélküli térképet a Google Maps segítségével méretarányosították, majd kiszámolták az ábrázolt létesítmények helyigényét.

A nagyfelvonóra (székes) 10 méter szélességben számoltak favágással, a kisfelvonókra (valószínűleg csákányos vagy tányéros) öt méter széles irtást kalkuláltak. A pályákra 15 méter, a széles pályára 40 méter, a dupla pálya alsó szakaszára 20 méter szélességű famentes területet rajzoltak be. Mindez a nyári bobpálya alatti területtel együtt összesen 32 500 négyzetmétert, azaz bő három hektárt tesz ki. Ehhez képest a már említett parlamenti szakbizottságban a Normafa-törvény vitájában a kormánypárti hozzászólók azt fejtegették, hogy „gyakorlatilag” nem lesz szükség fakivágásra.

A Normafa – természetesen csoport aláírásgyűjtést is indított a Normafa megmentéséért a Peticiok.com-on.
A XII. kerületi önkormányzat reagálása szerint az aktivisták rosszul számoltak, mert a fejlesztési tervek alapvetően famentes területeket (réteket) érintenek. Hozzátették: a végleges tervekről csak a helyi népszavazás és a Natura 2000 hatásbecslés eredményének ismeretében döntenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.