Három gyerek kapott új vesét

Nyolc nap alatt összesen három gyerek kapott új vesét a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. Már mindhárman hazamehettek a kórházból.

A Semmelweis Egyetem saját belső lapjának Dr. Langer Róbert, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója beszélt a beavatkozásokról. Elmondta: két gyermekvesét még az Eurotransplanthoz való végleges csatlakozás előtti napokban, a korábbi egyezményeknek megfelelően kaptak a nemzetközi szervezettől. Ezt a két szervet két 15 kilogramm súlyú kisgyermek kapta meg. Nyolc napon belül összesen három gyermekvese-átültetést végeztek a klinikán, mivel egy 17 éves gyermek hazai donor segítségével kaphatott új szervet.

A Semmelweis Egyetemen idén eddig összesen hét 18 éven aluli gyermek kaphatott új vesét, az pedig ritkaság, hogy nyolc napon belül három gyermek is áteshetett vesetranszplantáción, három különböző donornak köszönhetően. A szervátültetésen átesett gyerekeknek kezdetben hetente, majd ritkábban, végül kéthavonta kell utógondozásra járniuk.

Magyarország 2013. július 1-je óta teljes jogú tagja az Eurotransplantnak, amely azt jelenti, hogy már nemcsak a kijelölt betegcsoportokba tartozók kaphatnak új szervet a nemzetközi szervcsere-együttműködés keretében. 


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.