Hároméves a NENYI – ízléses művirágokkal emlékezik az Eötvös Károly Intézet

Mintha feledésbe merült volna, de az Eötvös Károly Intézet méltóképpen emlékezik meg arról, hogy három éve jelent meg a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata. Még szebbekre cserélik azokat az ízléses művirágokat, amelyekkel három éve feldíszítették azt.

Amikor három esztendeje 2010. június 14-én az országgyűlés elfogadta a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet „a központi direktívákat követve, bensőséges ünnepség keretében, intézményi faliújságján feldíszítve tette közzé a Nyilatkozat színes nyomatát” emlékeztet közleményében a civil jogvédő szervezet.

Az idő kegyetlen, mert az intézet szerint „szinte tegnap volt, hogy az egész ország ünnepelte, ám a feledés szállongó pora lassan mégis befedi a Nyilatkozatot, miközben a jeles évfordulóról a hivatalos Magyarország elfeledkezett”.

De az Eötvös Károly Intézet nem esik ebbe a hibába. „Magunk is látjuk persze a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata és az Alaptörvény Nemzeti Hitvallása között feszülő ellentmondást és emiatt a kognitív disszonancia kellemetlen jeleit is tapasztaljuk magunkon (magyarán, nem tudjuk, hogy mit kell gondolnunk a Nemzeti Együttműködés Rendszere előtti két évtizedről). Nem vagyunk tehát könnyű helyzetben, mert az intézet egyes munkatársai a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat érvényességének talaján állnak, míg mások a Nemzeti Hitvallás primátusát vallják” - fogalmaznak.

De a belső vitákat félretéve, tájékoztatják a közvéleményt, hogy „amíg illetékes helyről nem kapunk a jelenlegi gyakorlatunkkal ellentétes útmutatást, nemhogy nem távolítjuk el a Nyilatkozatot, hanem továbbra is tisztán tartjuk, sőt az éves munkatervünkben előre rögzítettek szerint, szerény ünnepség keretei között, rövidesen még szebbekre cseréljük ki azokat az ízléses művirágokat, amelyekkel három éve feldíszítettük”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.