Három év múlva jön a pesti dugódíj

2012-től vezethetik be a dugódíjat Budapesten. A most elkészült tervek szerint az autósoknak 4-800 forintot kell majd fizetniük, ha Pesten a Hungária-gyűrűn, Budán pedig a Margit körút-Alkotás utca-Karolina út-Október 23. utca által határolt tömbön belülre akarnak behajtani. A díjnak hála naponta akár százezerrel is kevesebb autó lehet a belvárosban.

Három év múlva javasolják bevezetni a szakértők Budapesten a dugódíjat. A tervek szerint Pesten a Hungária-gyűrűn belül, Budán pedig a Margit körút-Alkotás utca-Karolina út-Október 23. utca tömbön belül kérnének pénzt az autósoktól a behajtásért. A Főpolgármesteri Kabinet által ma megtárgyalt javaslat szerint a tarifa négy-, hat- vagy nyolcszáz forint lehet.

A szakértők rámutatnak arra: ha kevesebbet kérnének az autósoktól vagy a Nagykörút volna a zónahatár, akkor járhatatlanul zsúfolttá válnának a körutak és a kapcsolódó Duna-hidak. A dugódíj révén naponta 60-110 ezer autóval kevesebb terhelné a belvárost.

A kabinet felkérte a szakértőket: fél év alatt készüljön intézkedési terv, hogy a dugódíjjal kapcsolatban milyen jogszabályokat kell módosítani, milyen fejlesztések szükségesek és ezek mennyibe kerülnének.

Az európai városok közül elsőként London vetett ki dugódíjat. Bevezették Stockholmban is lakossági népszavazás nyomán - a svéd fővárosban sikerrel, a belváros forgalmi terhelése ugyanis húsz százalékkal esett vissza. Tavalytól pedig Milánóban is pénzt kérnek a belvárosba való behajtásért, és ugyanezt fontolgatják ez év végétől Prágában is.

 

London
London
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.