Három éves kor fölött napokon belül kezdődhet az oltás

Az országos tisztifőorvos abban bízik, hogy napokon belül oltani lehet majd a háromévesnél idősebb gyerekeket. A kisebbeknél csak hetek múlva lesz eredménye a kísérletnek Falus Ferenc azt mondta, a várandós nőket kisebb kockázat oltani, mint nem beadni nekik a vakcinát.

A háromévesnél idősebb gyerekeknél már befejezték a kísérleteket az új influenza elleni magyar oltóanyaggal, jelentette ki Falus Ferenc a az MR1 180 perc című reggeli műsorában. Az országos tisztifőorvos reméli, hogy napokon belül oltani lehet majd a gyerekeket. A féléves és hároméves kor közötti gyerekeknél csak hetek múlva lesz eredménye a kísérletnek - mondta Falus.

H1N1 influenza vakcinák

A tiszti főorvos az MR1-Kossuth Rádió kérdésére kifejtette: a várandós nőket beoltani kisebb kockázat, mintha nem adják be nekik a vakcinát, egy felmérés szerint ugyanis hatszoros a kockázata annak, hogy szövődmény lép fel náluk, mint az átlag. Minden esetben külön kell eldönteni, szükséges-e az oltásuk - tette hozzá a tiszti főorvos.

Az MR1-Kossuth Rádió úgy tudja, a gyártó cég a hét elején átadja az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek a H1N1-oltás gyermektesztjeit, így néhány napon belül kiderülhet, kaphatnak-e ilyen oltást a gyerekek, és ha igen, hány éves kor felett. Az elsődleges eredmények szerint a szer hatásos a legkisebbek számára is. A vizsgálatban hat hónaposnál idősebb csecsemők is részt vettek, és Németh Zsolt szóvivő azt mondja, nem lett semmi bajuk az oltástól. Azt, hogy végül hány éves kor felett jár majd a vakcina, az illetékes gyermekgyógyászati szakkollégium, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ajánlásban dönti el.

A szokásos rémhír

Több internetes oldalon is megjelent az a híresztelés, hogy nem a WHO-tól kapott új influenza-törzs került a magyar oltóanyagba, hanem egy háború előtt felbukkant amerikai vírus. Az ÁNTSZ és gyártó cég is határozottan cáfol.

Kovács Attila helyettes tiszti főorvos azt mondja, szigorúan szabályozott és ellenőrzött rendszerről van szó, ahol nem fordulhat elő, hogy más vírustörzs kerüljön az oltóanyagba, mint amelyik ellen védelmet akarnak nyújtani. A magyar oltóanyag abból a törzsvírusból készült, amelyet a WHO-tól kaptunk, ráadásul az elsők között volt a világon, amire büszkének kell lennünk - hangsúlyozta a főorvos.

Az Omninvest szóvivője szerint ilyet csak hozzá nem értő találhat ki, de Németh Zsolt el sem tudja képzelni, kinek a fejében születik meg olyan gondolat, hogy akármelyik gyártó, legyen az magyar, amerikai, albán vagy a timbuktu, olyan vírustörzs ellen készít oltóanyagot, amely nyolcvanéves.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.