Három és félmilliárdot osztottak szét a krízisalapból

A válság miatt nehéz helyzetbe került családok támogatására létrehozott krízisalapból január végéig összesen 3,53 milliárd forintot fizettek ki, a folyósított ellátás összege átlagosan 40166 forint volt.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján ismertetette január végi adatok szerint a krízisalapnál összesen csaknem 88 ezer ügyben született támogató döntés, és az ellátást az esetek 97 százalékában kiutalták.

A krízishelyzetbe került emberek támogatásáról szóló kormányrendelet szerint egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatás formájában segítik a válság miatt nehéz helyzetbe került családokat. Az ellátás összege legalább húsz-, legfeljebb ötvenezer forint lehet, de különös méltánylást igénylő esetben maximum százezer forint is adható. Az utóbbi, megemelt összegű támogatást mintegy 3500 esetében adták meg eddig.

Korózs Lajos emlékeztetett, a támogatás igénylési határidejét 2010. április 30-ig meghosszabbították. A magasabb összegű dotációra rendelkezésre álló keret összegét pedig felemelték az előirányzat egy százalékáról annak tíz százalékára. Tavaly november 15-étől új jogcímmel is bővült a program: azok a családok, melyeknél nincs vezetékes fűtési lehetőség, fix összegű, ötvenezer forintos támogatásban részesülhetnek.

A hajléktalanok ellátásával kapcsolatban az államtitkár elmondta, jó a tárca együttműködése a Fővárosi Közgyűléssel, Budapest több tízmillió forinttal segíti saját költségvetéséből az ellátását. A szaktárca több mint 620 millió forintot biztosított erre a célra.

Az államtitkár beszélt arról is, felhívással fordultak az erdőgazdaságokhoz és a közintézményekhez, hogy biztosítsanak lehetőséget hulladékfa gyűjtésére. Krízishelyzetben meg lehet duplázni a népkonyhai kapacitásokat, így ha szükséges, akár naponta 7500 adag étel előállítását tudják finanszírozni és kiosztani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.