Három év börtönt kaphatnak a Zrínyi-vár állami favágói a védett fákért

A szükséges engedélyek nélkül vágtak ki 12 természetvédelmi oltalom alatt álló fát a szigetvári várban állami megrendelésre dolgozó cég alkalmazottai.

A beruházó cég csütörtökön kidöntött több védett lucfenyőt és nyírfát a Zrínyi-vár területén, ezért a Szigetvári Emberekért Egyesület képviselői kihívták a rendőrséget. A Forster Központ által szerződtetett cég azonban a hatóság kiérkező embereinek sem tudta bemutatni a papírokat.

Röviddel ezután Szigetvár jegyzője határozatban tiltotta meg a fák kivágását.

Csökliné Valler Mária a Népszabadságnak megerősítette, hogy természetkárosítás miatt hatósági eljárást indított a cég ellen, mert az csak akkor nyújtott be hozzá kérelmet a munkálatok engedélyezésére, amikor a természetvédelmi területen kivágtak egy tucat fát. Ezért leállíttatta le azonnali hatállyal a munkákat. Hétfőn szakértői véleményt kérnek arról, hogy milyen további lépéseket tehet az ügyben az önkormányzat.

Az állami megrendelésre dolgozó cég alkalmazottai számára azonban a jegyzői letiltásnál sokkal komolyabb büntetés is kinézhet.

Ha a hatóságok komolyan veszik a Btk.-t, akár 3 éves szabadságvesztésre is ítélhetik őket, mivel Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja az eset után rendőrségi feljelentést tett természetkárosítás bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.