Harminc napot biztos rács mögött tölt Szima Judit

Letartóztatták Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet (TMRSZ) főtitkárát. A szervezet tagjai erős kétséggel fogadták a letartóztatás indokát.

A kaposvári bíróság vasárnap döntött az érdekképviseleti vezető 30 napos letartóztatásáról. A 2010-es nyugdíjba vonulása előtt a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon szolgáló Szima ellen június óta hűtlen kezelés és sikkasztás gyanújával folyik vizsgálat. A Kaposvári Nyomozó Ügyészség a vizsgálat kezdetén is indítványozta Szima előzetes letartóztatását, ám a bíróság lakhelyelhagyási tilalommal korlátozta a gyanúsított mozgását.

Szeptemberben az ügyészség adócsalással és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével is meggyanúsította Szimát. Részleteket a gyanúban szereplő bűncselekményekről nem árult el a nyomozóhatóság, a főtitkárhoz közel álló TMRSZ-tagok szerint azonban valamennyi ügy a szakszervezet gazdálkodásának állítólagos szabálytalanságaira épül.

A múlt héten az ügyészség őrizetbe vette az addig Létavértesen tartózkodó exrendőrt. A nyomozóhatóság szerint fenn állt annak a veszélye, hogy Szima befolyásolja a tanúkat és újabb bűncselekményt követ el. A kaposvári bíróság – mint azt szóvivőjétől, Vadócz Attilától megtudtuk - ezt az érvelést elfogadva döntött a gyanúsított előzetes letartóztatásról. Hogy milyen újabb bűncselekményekre készült Szima Judit, arról egyelőre nem kaptunk tájékoztatást.

Az általunk megkeresett TMRSZ-tagok erős kétséggel fogadták az ügyészség újabb lépéseit. A főtitkár ártatlanságában hívő tagok továbbra is úgy érzik, hogy Szima ellen azért folyik eljárás, mert a politikai vezetés fél a legerősebb – mintegy tízezer volt és aktív rendőrt tömörítő – rendészeti szakszervezettől. Ezt korábbi, a lapunknak adott nyilatkozatában Szima is így látta.

Az interjúban elmondta, hogy ha igaz is lenne a nyomozóhatóság által gyanított sikkasztás, a kár akkor sem haladná meg a 2 millió forintot, már pedig ekkora kárérték esetén nem szoktak valakit előzetes letartóztatása helyezni. Az 51 éves, több betegségtől is szenvedő főtitkár azt is nehezményezte, illetve a megfélemlítés „idióta” eszközének látta, hogy amikor az eljárás ideje alatt kórházi kezelésre szorult, akkor ágyához bilincselték és még a kórterem vécéjére is bilincsben, kantárszáron vezetve mehetett.

A TMRSZ-tagok egyébként úgy vélik, hogy a kormány most is tart Szimától és követőitől, mivel elterjedt, hogy a szakszervezet nagy erőket mozgató, fővárosi demonstrációkra készül.

Szima Judit, a Tettrekész főtitkára 2011 júniusában várja ügyének tárgyalását a kaposvári bíróságon
Kaposvár, 2011. június 6. Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára ül a Somogy Megyei Bíróság folyosóján annak a tárgyalásnak a szünetében, amin döntenek az előzetes letartóztatásáról. Háttal a jogi képviselője. MTI Fotó: Varga György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.