Harminc percre rövidítik a legkisebbeknek a tanórákat az általános iskolákban

Rövidebb tanóráik lehetnek az általános iskola első és második osztályában tanuló kisdiákoknak.
Várhatóan harmincperces tanórák lesznek az általános iskola első és második osztályában a jövőben – jelentette be a Magyar Időknek adott interjújában Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. A politikus szerint az óvoda utáni első két iskolai évben fontos, hogy a kisdiákok ne legyenek túlzott mértékben leterheltek, így a szaktárca álláspontja szerint nincs szükség a 45 perces órákra. – Amennyiben lerövidülnek a tanórák, a pedagógus szabadon dönthet majd arról, hogy mit csinál a gyerekekkel a fennmaradó időben, például kiviheti őket hamarabb játszani – mondta az államtitkár.

Emlékeztetett: a jövő év végére elkészül az új Nemzeti alaptanterv (Nat), amelynek alapján jelentősen csökken a kötelező óraszám. Ezzel összefüggésben Palkovics László elmondta, a szaktárca javaslatai közt szerepel, hogy nagyobb szülői beleszólást biztosítsanak a választható tantárgyak körének meghatározásában.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az utóbbi években a tanárok terhei jelentősen megnövekedtek, ugyanakkor a köznevelési törvény módosításával változik a helyzet. – A továbbiakban a 32 órás bent tartózkodás ellenőrzését az iskolaigazgatókra bízzuk, akik a tanárokkal kapcsolatos munkáltatói jogkörökből is többet visszakapnak, ezenkívül rendelkeznek majd keretgazdálkodási joggal is – hívta fel a figyelmet Palkovics László.

Hozzátette: ugyancsak az iskolaigazgatót erősít, hogy a pedagógusbér-emelés utolsó, jövő évi üteménél dönthet majd arról, hogy az összeget miként ossza szét a tantestületben. Ezzel az intézményvezetőnek lehetősége lesz, hogy honorálja a nagyobb teljesítményt.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.