Hárman is többet tettek zsebre Orbánnál

Három kormánytag is jobban keresett tavaly Orbán Viktornál. A legkevesebbet a sportért felelős államtitkár kapta, igaz, ő csak szeptember óta dolgozik a kormányban.
Orbán Viktor 24 231 156 forintot keresett 2015-ben, és 3 876 985 forint adót fizetett, be az államkasszába – olvasható a kormánytagok személyi jövedelemadó-bevallását összegző dokumentumokból a kormany.hu-n.

Szijjártó Péter külügyminiszter 9 millióval kevesebbet tehetett zsebre, mint főnöke, és 240 ezer forint adókedvezményt vett igénybe. Varga Mihály gazdasági miniszter szinte forintra ugyanannyit kapott, és ugyanígy élt adókedvezménnyel – derült ki a hvg.hu elemzéséből.

Pintér Sándor belügyminiszter ugyan kormánytagként szerényebb, 13,2 milliós jövedelmet mondhat magáénak, ám neki 28,3 millió külön adózó jövedelme is van. Trócsányi László igazságügyi miniszter is többet keresett Orbánnál is, 24,6 millió ütötte a markát, és 3,9 millió forint adót fizetett. Rétvári Bence Emmi-államtitkár 14,65 millióval a "csóróbb" vezetők közé tartozik, 2,3 milliós adót fizetett, és nem élt adókedvezménnyel sem. Államtitkártársa, Tállai András nagyjából ugyanennyit tehetett zsebre. Érdekes, hogy a szintén Emmi-államtitkár Palkovics László 8 millió forinttal többet keresett Rétvárinál és Tállainál is, mi több, 22,7 millós évi bére még saját miniszteréét, Balog Zoltánét is felülmúlja, akinek 16,3 milliós fizetéssel kellett beérnie tavaly.

A budai Vár újjáépítéséért is felelős L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár 15,56 milliós fizetéssel rendelkezik, s ezzel nagyjából egy sávba esik Lázár Jánossal, aki 15,9 milliót vihetett haza kormánytagként, ugyanannyit, mint a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt.

Az Index összesítése szerint kormánytagok közül legjobb éve Seszták Miklós fejlesztési miniszternek volt. Ő ugyan kormánytagként a középmezőnybe tartozik 16 millió 310 733 forintos éves fizetésével, ám osztalékból 35 937 000 forintnyi külön adózó jövedelemre tett szert.

A legkevesebbet tavaly Sávolt-Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kapta, mindössze 4 382 158 forintot, bár az is tény, hogy őt csak szeptemberben kérték fel a Hende Csabát váltó Simicskó István utódjának.



Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.