Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Rába körmendi szakaszán

Harmadfokú, a legmagasabb árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába körmendi szakaszán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd déltől - tájékozatta Gaál Róbert központi védelemvezető az MTI-t.

A 13 órakor mért vízállás már 441 centiméter volt, a szakemberek számításai alapján a tetőzés a kora délutáni órákban, 450 centimétert, vagy azt kissé meghaladó vízállással várható - közölte a vízügyi igazgató.

A korábban kiadott tájékoztató szerint vasárnap estétől hétfő délig nagyobb mennyiségű csapadék hullott a Rába és mellékfolyóinak vízgyűjtő területeire,  ezért a múlt heti árhullámnál magasabb vízszintek alakulhatnak ki a Rábán, a Lapincson, a Pinkán és a Gyöngyösön is. A Répcén és a Strémen valamivel kisebb árhullám vonul le, ezek a vízfolyások már apadásnak indultak.

A Rába hétfő reggel óta áradt ismét, Szentgotthárdon este nyolc órakor tetőzött 302 centiméterrel. Kedd reggelre a folyó már intenzíven apadt, ezért ott az árvízvédelmi készültséget megszüntették, ugyanakkor Szentgotthárd alatt számottevő kiöntés tapasztalható a völgyben.

A folyó Körmendnél hétfő déltől indult újra áradásnak a Pinkán és a Strémen érkező vízhozam miatt, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ezért reggel hat órától előbb másodfokú, majd déltől harmadfokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe. 

Kedden hajnali órákban Körmend térségében, a Csörnöc patak völgyében is megjelent a víz, az áradás a szakemberek szerint a későbbiekben várhatóan intenzívebbé válik, ezért a Körmend alatti szakaszon is jelentősebb völgyi elöntésekre kell számítani.

A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken éjjel-nappal folyamatosan védekeznek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. A zsilipek zárva vannak, Körmenden a Büdös-árok zsilipnél folyamatos szivattyúzás folyik. Az érintett önkormányzatokat értesítettük, szükség esetén műszaki segítséget nyújtunk a védekezési munkájukhoz - írták a tájékoztatóban.

Hozzátették: Sárvárnál a Rábán szerda estétől kell jelentősebb mennyiségű völgyi víz megérkezésével számolni, a tetőzést a csütörtök reggeli órákra várják a szakemberek 250-270 centiméteres vízállással, árvízvédelmi fokozat elrendelésére valószínűleg ezen a szakaszon nem lesz szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.