Harmadával csökken a gázár-támogatás

Jövőre az ideihez képest csaknem tíz százalékkal, 88 milliárd forinttal csökken a Szociális és Munkaügyi Minisztérium költségvetése - közölte a szaktárca vezetője . Herczog László szerint kevesebb pénzt fordítanak például a lakossági energiaár-támogatásra, ám több pénz jut az Út a munkához programra.

Herczog László szociális és munkaügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, jövőre egy tíz szzalékkal csökkentett költségvetéssel kell számolnia a szaktárcának, így egyebek mellett kevesebb pénzt fordítanak majd a lakossági energiaár-támogatásra. Ez azt jelenti, hogy az idei csaknem 63 milliárd forintról az összeg 25 milliárd forintra csökken. A tárcavezető a gáz világpiaci árának csökkenésével indokolta a döntést. "A szabály nem változik", ám a negyedik kategóriába eső jelenlegi támogatottak jövőre már nem kapnak segítséget. Utalva a gáz árának várható csökkenésére, azt mondta, ugyanakkora összeg kifizetéséhez már nem kell támogatás. A tárcavezető szerint minél kisebb a gázár, annál kevesebb támogatást kell adni.

A miniszter a büdzsé tervezetének ismertetésekor arra kérte az újságírókat, "nézzenek a számok mögé". Utalt egyebek mellett arra, hogy öt százalékponttal csökkentek a járulékok, így például egy 100 forintos bér kifizetéséhez öt forinttal kevesebb bruttó bérköltséget kell odaadni az intézményeknek. Előfordulhat olyan eset is, hogy egy támogatás látszólag nő, ám valójában fajlagosan kevesebb, ha az ellátandó feladat még nagyobb mértékben növekedett. Hozzátette: mindez fordítva is igaz lehet egy másik esetben.

Az intézmények működtetése nagyjából az ideihez hasonló szinten marad, ha itt is figyelembe veszik a járulékcsökkenést. Az úgynevezett fejezeti kezelésű előirányzatoknál a kiadási főösszeg 76,2 milliárd forinttal csökkent az idei évi eredeti előirányzathoz képest; ebből a járulékcsökkentés hatása 26,1 milliárd forint.

A büdzsé tervezetének elkészítésekor a tárcánál a foglalkoztatás segítését és a hátrányos helyzetűekre való figyelmet tekintették prioritásnak. Jövőre várhatóan több pénz jut majd az Út a munkához programra; melynek költségvetése az idei 97 milliárd forintról 110 milliárd forintra emelkedik, és további 7,5 milliárd forint európai uniós forrás is rendelkezésre áll majd.

A következő évben a kormány száz romatelepet számolna fel, erre egymilliárd forintot különítettek el a tárca költségvetésének tervezésekor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.