Harmadáron adták el a Vidám Park játékait

A korábbi becslés alig harmadáért keltek el az októberben végleg bezárt Vidám Park mutatványos berendezései. A területen maradó 756 millióra értékelt ingatlan és ingó vagyont az Állatkert veszi át.

Alig 75 millióért adott túl a fővárosi önkormányzat a Vidám Park játé­kain. Az ötven tételből álló listára csak a HL Management Services tett ajánlatot, így vele kötött szerződést az értékesítéssel megbízott Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. Az összeg különösen kevésnek tűnik annak ismeretében, hogy a fővárosi önkormányzat a Vidám Park bezárását indítványozó előterjesztésben még 100-250 millióra becsülte a bevételt. Igaz, a főváros vagyonkezelője által felkért értékbecslő már a holland győztes ajánlatához közelítő összeget állapított meg. A HL Management Services – az egymilliós ráfizetés ellenére – aligha járt rosszul. 

A főváros viszont keresztet vethet a végelszámolásra adott 350 millió forintos tulajdonosi kölcsönre. A hitelt ugyanis a jegybevételekből és a mutatványos berendezések eladásából befolyt pénzből fizette volna vissza a cég. Ám erre aligha kerülhet sor a korábbi közgyűlési határozatban meghatározott december 31-i határidőre. A követelés hiányzó részéről a végelszámolással kapcsolatban dönt a Fővárosi Közgyűlés. A programozott bezáratás 500 millió forintjába került a fővárosi önkormányzatnak.

Az idén végelgesen bezárt Vidám Park végelszámolása jövő januárban kezdődik meg. A cég 756 millió forintra értékelt ingatlan és ingó vagyonát az Állatkert veszi át. Arról egy szót sem ejtett a közgyűlési határozat, hogy miképpen fizeti ki az ellenértéket. 

Annál több a Pannon Park Projekt előkészítéséről. A költségvetésben  100 millió forintot különítettek el erre a célra, amelyből a közbeszerzési szabályoknak megfelelően 50 millió forintot költöttek előkészítő tanulmányokra, egyes műszaki paraméterek meghatározására; a pénz másik felét a részletes programok, üzleti tervek, megvalósíthatósági tanulmány és a még szükséges előkészítő felmérések elkészítésére szánják.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly novemberben döntött a vidámpark bezárásáról, illetve a 6,5 hektáros terület átadásáról az állatkertnek. A terület jogilag márciustól a FÁNK-é, az idén vagyonkezelésbe kapják a műemléki játékokat is. A barlangvasút, a körhinta, a mesecsónak és a hullámvasút mellé megvásárolják a dzsungel-mesevasutat is, amely jól illeszkedik az állatkert tematikájához. A lézerdodgemet befogadó pavilonnak csak a tetőszerkezete védett. Ide új, kevésbé zajos funkciót telepít az állatkert.

Az igazi attrakció a Pannon Park lesz, amelynek egyik felén a Pannon Ősvilág, másik felén a Pannon Ősvadon kapna helyet. Ez utóbbi egy minimum két hektáron elterülő hatalmas biodóm lenne. Egy zöldtetővel fedett, nagy belmagasságú – átlagosan 20, de helyenként 40 méteres – szubtrópusi csarnok állatokkal, növényekkel, vízi szafárival, kalandpályával és a vele összekötött Pannon-tenger akváriummal. A Széchenyi Fürdő eddig hasznosítatlanul elfolyó termálvizével fűtött csarnokot 1,5 hektáron elterülő állatkifutók vennék körül. Az élménypark szélén – részben a vidámparki parkoló helyén – 500 férőhelyes parkolót alakítanának ki.

A Pannon Park megvalósítása 15 milliárd forintba kerülne. Az előkészítésre már az idén kaptak 100 milliót. Persányi nem aggódik: a Városliget átalakítására szánt 135 milliárdba az ősvilág költségeit is beleszámították, az erről szóló kormányhatározatban nevesítetten szerepel. Az állatkert menedzsmentje önfenntartó működéssel számol. Az építésnél alkalmazni kívánt korszerű technológiák elfogadható szintre szorítják a működési költséget, amely így kigazdálkodható lesz az emelkedő látogatói létszám adta többletbevételből. Példaként a hozzánk legközelebb lévő lipcsei biodómot említette, amely megnyitása óta plusz félmillió nézőt vonz évente.

A Meseparkot jövőre még állatkerti belépővel lehet látogatni, de a játékokra külön jegyet kell váltani. A Pannon Park megnyitása után az állatkert, a Mesepark és a biodóm mindegyikéhez önálló jegy szükségeltetik majd, illetve az egészre váltható lesz kombinált jegy. Ez utóbbi árára még elképzelés sincs. A Meseparkba szóló önálló jegy az állatkerti belépőnél várhatóan olcsóbb – 1500 forint –, míg az ősvilág annál drágább lesz. A Pannon Kert megnyitása legkorábban 2017-re várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.