Harcot hirdetett a Fidesz Harkányban

Nyílt levélben köszönte meg a harkányi választók támogatását a fürdőváros internetes újságjában Tiffán Zsolt, a Fidesz baranyai szervezetének elnöke.

Tiffán nyerte az április 6-i választást Baranya negyedik körzetében, Harkányban nagy fölénnyel utasította maga mögé riválisait. A 44 éves politikus a levélben kitért pártja és saját érdemeire, s leírta, hogy „mindent megtettem, amit lehet... teljes mértékben konszolidáltuk Harkány adósságát! Több százmillió forint támogatást hoztunk a városba!”

A levél olvasói közül sokan felfigyeltek arra, hogy Tiffán – az érdemek lajstromozásakor – összemossa az egyes szám első személyt a többes szám első személlyel („most akkor ő csinálta, vagy a Fidesz?!”), s azon is elgondolkodtak, vajon Harkány adósságait vagy a gazdálkodását konszolidálta-e a Fidesz. Mégsem ezek a beszédes nyelvi visszásságok verték ki a biztosítékot, hanem az, hogy a politikus nekiesett a város független irányítóinak. Tiffán őket így jellemezte: „...a jelenlegi polgármester hétről-hétre, napról, napra arcul csapja megalázza mindazokat a derék, harkányi embereket, akiről tudjuk/tudja, hogy a nemzeti oldal elkötelezett hívei! Szeretném tudatni Önökkel, hogy mindenkinek, akit kirúgott, új munkahelyet szereztünk! Nem engedjük el senki kezét! Nekem a megtiszteltetés, hogy ezeken a derék embereken segíthettem!” Tiffán a levél fináléjában harcot hirdetett „a tehetetlen, a patriotizmust és az alázatot minden pillanatban megtagadó... idegen lelkű, Harkányt személyes bosszúja tárgyának tekintő városvezetéssel” szemben.

Tudni kell, hogy Harkányt 1998 és 2010 között a Fidesz vezette. Ez idő alatt a négyezer lelkes város lakosság arányosan rekordméretű adósságot halmozott fel, az évente másfél milliárd forintból gazdálkodó önkormányzat hitele elérte az ötmilliárdot. A város titkolhatatlan csődhelyzete miatt a 2010-es önkormányzati választáson csúfos kudarcot vallottak a fideszes jelöltek, s egy olyan baráti társaság tagjai nyerték meg a választást, akik valamennyien jobboldalinak vallják magukat, de nem kötődnek pártokhoz. Az már korábban is kiszivárgott, hogy a négy éve minden baranyai településen elemi fölénnyel nyerő Fidesz neheztel a jelöltjeit „leverő” harkányi vezetőkre, ám eddig nyílt hadüzenetet azért nem küldött a fürdőváros független képviselőinek. A jelek szerint Tiffán a választás után két nappal megtette ezt.

Szerettük volna megtudni Tiffán Zsolttól, hogy hány harkányit bocsátottak el az önkormányzat intézményeitől azért, mert a helyi döntéshozók tudták róluk, a Fideszhez kötődnek. A megyei elnök előbb azt ígérte, nyilatkozik, később azonban jelentkezett a szóvivője, s ő közölte, hogy Tiffán a nyílt levélbe mindent beleírt, azonkívül nem kíván már mondani semmit. Beszéltünk Imri Sándorral, Harkány polgármesterével, aki elmondta: nem tudja, Tiffán kikre gondol, akik fideszességük miatt vesztették el állásukat. Imri szerint mindössze két önkormányzati dolgozót bocsátottak el, egyikük pártszimpátiáját sem ismerik. Azért őket, mert az adott területen ők voltak a legfiatalabbak (egy 50 éves mégiscsak nehezebben talál állást), és nekik járt a legkisebb végkielégítés. Valamennyi leépítést a takarékosság indokolta. Imri némi gondolkodás után hozzátette, hogy számos önkormányzati dolgozót épp azért nem bocsátanak el, mert tudják róluk, hogy az előző vezetés emberei, s miattuk kitörne a háború. Pedig – jegyezte meg a polgármester – az említettek közül többnek a munkája fabatkát sem ér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.