Happy end: Navracsics is úgy gondolta, ahogy Rogán

"Rövid polémia" után döntött úgy a Fidesz-frakció hétfői ülésén, hogy támogatja Rogán Antal alkotmánymódosítási javaslatát, amellyel a fideszes politikus az alaptörvénybe emelné a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát - közölte a Fidesz frakcióvezetője az MTI-vel.

Lázár János azt mondta, azért volt rövid a vita, mert a kormány jelenlévő képviselője, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter bejelentette, a kabinet is szándékozik rendeletalkotási jogkört adni a médiahatóságnak, csak nem most, hanem májusban. A frakció tehát csak időbeli döntést hozott, amely szerint nem májusban, hanem most, januárban kap rendeletalkotási jogkört a médiahatóság elnöke - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a frakció egyhangú döntést hozott-e, úgy válaszolt: meggyőző fölényű volt a többség, hiszen nem elvi vita folyt, csak az időbeliségről döntöttek. A tanácskozás "abszolút jó hangulatú volt", Navracsics Tibor a legtámogatottabb minisztere a frakciónak - jegyezte meg.

Múlt szerdán derült ki, hogy a Rogán Antal jegyezte alkotmánymódosítási javaslatot a kormány nem támogatja - ezt Navracsics Tibor már a kormány ülése előtt borítékolta az MTI-nek.

Lázár János hétfő reggel az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta: csodálkozik, hogy vita generálódott Rogán Antal javaslatáról. Nincs szó személyi ügyről - jelentette ki. Akkor úgy vélekedett, a frakcióülésen gyorsan el lehet majd dönteni a kérdést, az ugyanis a képviselőcsoport szempontjából "nem meghatározó jelentőségű".
A frakcióülés után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte, Orbán Viktor kormányfő hétfőn az Országgyűlésben a képviselőcsoport döntésének megfelelően fog szavazni az indítványról.

Ha az Országgyűlés elfogadja Rogán Antal javaslatát, az alkotmány 2011. január 2-tól hatályos szövege szerint "jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelete, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kibocsátott rendelete".

Rogán Antal korábban azt mondta: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének alkotmányban rögzített rendeletalkotási joga nem a média szabályozásáról szólna, hanem "egyszerűen díjakról", például a frekvenciadíjról.

A Fidesz hétfői frakcióülésén mindemellett megtárgyalták a költségvetés zárószavazás előtti módosító javaslatait, amelyeket döntő többségében támogattak. Szó volt az egyes közlekedési tárgyú törvényekről, valamint a médiatörvényről is. A parlament alkotmányügyi bizottságának az utóbbihoz módosító indítványait a Fidesz képviselőcsoportja támogatni fogja - tájékoztatta Lázár János az MTI-t.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.