Hányan ülnek a média nyakán?

A túlzott politikai és gazdasági befolyásolástól mentes sokszínű médiáért gyűjt aláírásokat a Liberális Fiatalok Egyesülete (Life). Az Európai Polgári Kezdeményezés civil mozgalomként legalább egymillió támogatót akar maga mellé állítani a kontinensen.

A győri gyorsétterem előtt, a sétálóutcán, valamint a Széchenyi téren állítják fel asztalaikat a liberális fiatalok, elsősorban egyetemisták. Van köztük politológus-, szociológus-, jogász- és közgazdászhallgató. Saját meghatározásuk szerint minden akciójukkal, rendezvényükkel párbeszédet kezdeményeznek a hazai liberalizmus újragondolásáért, hogy segítsenek új lendületet adni a szabadság és tolerancia eszméjének.

- Készségesek az emberek, szívesen beszélgetnek, de sokan félnek megadni az adataikat az aláíráshoz – osztja meg tapasztalatait Szalai Máté, az egyesület elnöke.

- Magyarországon előbb-utóbb minden adat a pártokhoz kerül – magyarázza lemondóan egy idősebb férfi, hogy miért nem adja nevét a kezdeményezéshez. Hozzáteszi: pedig maguknak igazuk van, a közszolgálat nyakán a politika ül, a magánlapokén meg a tőke.

- Kinek hisz? - kérdezem tőle.

- Én, uram? Ebben a világban? Már jómagamnak sem. Pedig az én nyakamon az unokámon kívül nem ül senki.

A médiapluralizmusért indított európai civil kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy a tulajdonjog koncentrációját hatékonyan megakadályozó jogszabályok szülessenek a média és a reklám területén, s a sajtó szabadságának feltételeit politikai hatalomtól garantáltan független felügyeleti szervek ellenőrizhessék.

- Adjon csak egy tollat, aláírom én – ajánlkozik egy korosabb hölgy. - De azért is harcoljanak, hogy ne legyen reklám a tévéműsorok közben.

- A lányom pedagógus, a végén még kirúgják az állásából, ha az anyja összevissza aláírogat – hárít egy kutyáját sétáltató asszony.

Fiatalokat szólítanak meg, kiderül, hogy győri egyetemisták. Végighallgatják az aktivistákat.

- Jogos – bólogatnak, aztán előszedik a személyi igazolványukat, s már csatlakoznak is a mozgalomhoz.

- Hagyjanak engem békén a médiával, minden műsorban csak dugnak – rázza le a liberálisokat egy mogorva férfi.

A megszólítottak többsége valóban szívesen beszél. Sokan köznapi panaszaikat sorolják, a médiával kapcsolatban a valóságshow-műsorokat kifogásolják – de nézik -, a közszolgálati tévét és rádiót pedig elfogultsága miatt szidják.

- A politikai műsoraik nézhetetlenek, hallgathatatlanok és szánalmasak – summázza egy fiatal mérnök. – Legalább ügyesebben hazudnának, de már a látszatra sem ügyelnek.

- Itt lehet a rezsicsökkentést aláírni? – kérdezi egy jól öltözött férfi.

- Azt itt nem – felelik neki.

- Az jó, mert azt már aláírtam. Most olyan helyet keresek, ahol a béremelésért gyűjtik az aláírásokat.

Harmincas pár érkezik, két kisgyerekkel.

- Nem lenne jó, ha ide is beköszönne Berlusconi világa – indokolják, miért csatlakoznak az Európai Polgári Kezdeményezéshez, melyről egyébként eddig nem hallottak. Nem kérdezik tőlük, de fogadkoznak, hogy jövőre elmennek szavazni, pedig eddig csak egyszer voltak.

- Nézzék, én aláírom, ha megígérik, hogy legközelebb a devizahitelesekért is aláírásokat gyűjtenek – alkudozik egy hölgy.

- A csatlakozók átlagéletkora negyven év lehet – tájékoztat Kálóczi Krisztián, a Life alelnöke, politológia szakos hallgató. - Nincs jellemző korcsoport.

Az Európai Polgári Kezdeményezés egymillió támogatót akar maga mellé állítani a sokszínű médiáért. Magyarországtól 16 ezer 500 aláírást kértek a civilektől, tudom meg Szalai Mátétól.

- Győrben eddig mennyit sikerült összegyűjteni?

- Pár óra alatt százhetvennél tartunk.

- Sok a szkeptikus ember. Azt mondják: mindegy, hogy ki, mit mond és mit ír alá, úgyis az lesz, amit a hatalom akar – idézi a véleményeket Szalai Ervin, a Life aktivistája.

Mihalovits Ervin, a másik alelnök középidős hölgyet győzköd, nem is sikertelenül. Európai példákat mond, s Berlusconi neve hallatára a járókelő – egy multicég középvezetője – tollat ragad.

- Egy ilyen bohóc ne lehessen példa Magyarországon se a fociban, se a politikában, se a médiában. Tiltakozni kell az ő világa ellen, ha még nem késő.

- Büszke vagyok magukra, de én nem írok alá semmit – egy nyugdíjaskorú pár férfitagja mondja ezt. - Öreg vagyok már ahhoz, hogy meghurcoljanak. A médiában meg tessenek válogatni, mert azért van még, ami olvasható vagy nézhető.

Pár másodperc után hozzáfűzi:

- Még van.

A kampányban a Life partnere a Magyarországi Európa Társaság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Milla, a Délkelet-európai Médiaközpontok Hálózata, a CivilMédia, az Európai Újságírók Szövetségének magyar tagozata és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A liberálisok a fővárosban, Szegeden és Debrecenben is gyűjtenek majd aláírásokat. A kezdeményezéshez on-line is csarlakozni lehet a www.mediainitiative.eu/hu/ honlapon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.